Iohannis: Stabilitatea şi predictibilitatea nu trebuie să fie afectate de nici un program de guvernare

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul unui mesaj adresat IMM-urilor, că schimbarea programului de guvernare nu dă un semnal de linişte şi încredere aşteptat de români şi de mediul investiţional, şeful statului susţinând că niciun program de guvernare nu poate să contravină cerinţelor de stabilitate şi predictibilitate de care are economia nevoie.

”Indiferent cât de ambiţios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerinţelor esenţiale de stabilitate şi predictibilitate de care economia are nevoie”, se arată în mesajul pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a transmis cu ocazia lansării versiunii în limba română a ”Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ediţia a XV-a.

Şeful statului dă exemplul colectării veniturilor care arată ”serioase rămâneri în urmă”, de 6 miliarde de lei sub nivelul programat, ce a dus la creşterea deficitului bugetar cu 4,4 miliarde de lei în luna iunie, în pofida unei creşteri economice de 5,7% pe primul trimestru.

”Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privinţa implicaţiilor pe care unele măsuri recent anunţate le pot avea asupra economiei. Aşa cum am spus şi la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esenţiale ale acestuia – atât fiscale cât şi sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte pe care românii şi mediul investiţional îl aşteaptă”, consideră şeful statului.

Iohannis atrage atenţia Guvernului că acest tip de politică economică poate periclita locuri de muncă şi investiţii considerabile. ”Consider că este esenţial ca noul Guvern să se aşeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea şi importanţa lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări şi dezbateri, prin evaluări riguroase în privinţa impactului economic, care să ofere garanţia că economia nu va avea de suferit”, se arată în mesajul prezidenţial, prezentat de către consilierul Cosmin Marinescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS