Iohannis: Românii vor putea rămâne în Marea Britanie și să lucreze acolo

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, în urma unei discuții cu premierul britanic David Cameron, a primit asigurări că românii vor putea să rămână și să muncească în Regatul Unit, chiar dacă va ieși din Uniunea Europeană.

Totodată, șeful statului a adăugat că premierul David Cameron şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc după referendum şi în care au fost implicaţi şi imigranți români.

„Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo. Este, din păcate, foarte clar că nimeni nu a avut un plan B. Acest lucru ne arată că toţi s-au aşteptat să se voteze pentru Remain şi au fost surprinşi de rezultat. Chiar premierul Cameron ne-a confirmat că tabăra Leave nu are niciun plan concret”, a mai declarat Klaus Iohannis.

„Pentru noi, sunt foarte multe mize şi suntem hotărâţi să ne negociem poziţia foarte bine. În primul rând, sigur, poziţia românilor care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a începe summit-ul Consiliului European.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mulți britanici care s-au declarat împotriva imigranților din Marea Britanie au pornit o campanie împotriva acestora. Atât românii, cât și cetățenii din Polonia au fost jigniți de englezi.

O româncă din Rugby, centrul Marii Britanii a povestit pentru Associated Press că o familie de imigranţi ar fi găsit fecale de câine în cutia poştală.

„Înainte de vineri, trăiam într-o societate tolerantă. Sunt în Marea Britanie de 13 ani, dar niciodată nu am simţit că trebuie să ascund de unde vin. Însă, începând de vineri, lucrurile s-au schimbat complet”, a spus Oana Gorcea, o româncă de 32 de ani care locuieşte în Regatul Unit.

La Consiliul European de la Bruxelles se discută consecințele Brexitului.

Administrația prezidențială a precizat că ”Preşedintele României va transmite un mesaj clar privind necesitatea unităţii şi solidarităţii Uniunii Europene, precum şi convingerea că numai printr-o acţiune comună şi în spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depăşi şi răspunde cel mai bine provocărilor actuale. Preşedintele României se va pronunţa pentru necesitatea regândirii proiectului european”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS