Confidenţialitate

Iohannis: Nu voi promulga legea bugetului. O voi retrimite Parlamentului

„Voi retrimite Parlamentului pentru corectură și îmbunătățire Legea Bugetului pe 2019. Mesajul e simplu: faceți un buget sănătăos pentru România. Parlamentul are responsabilitatea să facă rapid corecțiile necesare, astfel încât să fie unul pentru dezvoltarea României” – a declarat președintele Klaus Iohannis.

“Întreb și eu acum cine a oprit PSD să facă investiții majore în ultimii doi ani? De ce albirea dosarelor liderilor PSD continuă să fie prioritatea zero, în locul construirii de autostrăzi și spitale. Am afirmat și repet – guvernarea PSD a eșuat. Dacă PSD nu e în stare să guverneze pentru cetățean atunci să plece și să lase pe alții care se pricep. Având în vedere toate acestea voi retrimite Parlamentului pentru corectură și îmbunătățire Legea bugetului. Mesajul este simplu- faceți un buget sănătos pentru România. Parlamentul are ocazia, dar în primul rând responsabilitatea să facă rapid corecțiile necesare, astfel încât bugetul să fie unul chiar pentru dezvoltarea României”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a acuzat PSD a construit un buget pe 2019 care prevede o reducere semnificată a bugetelor locale.

“Cine va deconta nota pentru dezastrul din economie? Din păcate, răspunsul e simplu – cetățenii și mediul privat. Creșterea de taxe și impozite, aceasta e nota generoasă a PSD. Degeabă strigă PSD sus și tare că de vină sunt alții. Nu, nu sunt alții. Principalul vinovat că România nu s-a dezvoltat în ultimii ani este PSD. Efectele acestei guvernări dezastruoase trebuie limintate și nu voi ezita să contest orice măsură care afectează statul român, economia de piață. Vedem cum liderii și propaganda pesedistă repetă obsesiv că acest buget e al investițiilor și beneficiari iprincipali sunt comuntățile locale. Dar în realitate bugetul prevede o reducere semnificată a bugetelor locale. Se prevede o sumă de 1,2%. E cea mai scăzută valoare a ponderii din PIB în ultimii zece ani, iar sumele alocate pentru investiții sunt cu un 1 miliard mai mici față de 2018”, a mai spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, după decizia Curții Constituționale cu privire la legea bugetului și a plafoanelor bugetare, că bugetul rămâne unul bazat pe cifre false și pune în discuție respectarea tratatelor internaționale la care România face parte.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că decizia CCR cu privire la legea plafoanelor demonstrează că PSD legiferează “imoral”, “prost” şi “neconstituţional”.

Curtea Constituţională a României a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.