Confidenţialitate

Iohannis: Modificările la legile justiției duc la ciopârţirea acestora

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la „ciopârţirea” legilor.

Șeful statului a precizat că pentru el esenţială este independenţa justiţiei și că nu ar trebui să se stabilească un prag pentru abuzul în serviciu.

Eu am încredere în justiția din România – a mai spus Klaus Iohannis.

„Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a afirmat preşedintele.

În privinţa conţinutului proiectelor pe justiţie, şeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt „bune, oportune şi necesare”.

„Însă, de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârţi, e cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.

Întrebat despre abuzul în serviciu, preşedintele a spus: „Aud tot felul de teorii în spaţiul public şi nu pot să nu spun că mă tem şi aici la ciopârţiri ale legislaţiei actuale”.

Klaus Iohannis a spus că, în opinia sa, nu trebuie să existe prag valoric.

„Sper ca din dezbaterea parlamentară să iasă legi care fac bine, şi nu rău justiţiei, independenţei justiţiei. (…) Voi foarte activ în acest proces legislativ şi voi face uz de toate atribuţiile”, a ţinut să precizeze preşedintele.

El a mai declarat că nu are atribuţii în legiferare, dar „opinia persoanei Klaus Iohannis” că Inspecţia Judiciară ”trebuie să rămână la CSM, dintr-un motiv constituţional clar: în Constituţie scrie sec CSM e garantul independenţei justiţiei, de unde vehiculăm simplu că Inspecţia trebuie să fie tot acolo”.