Confidenţialitate

Iohannis le cere magistraților să facă în așa fel încât să nu se ajungă la criză. Plecările din sistem vor afecta calitatea justiției, spune șefa ÎCCJ | AUDIO

După ce a semnat, numai în ultimele luni, zeci de decrete de pensionări din Magistratură, preşedintele Klaus Iohannis ii roagă pe judecători și procurori să facă în așa fel încât să nu se ajungă la criză.

Plecările masive de anul trecut au lăsat unele instanțe chiar și cu câte un singur judecător care acum trebuie să judece zeci de dosare.

„Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide și echilibrate a carierei judecătorilor și a procurorilor pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea așteaptă transparență, integritate și profesionalism de la membrii sistemului judiciar.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și la Înalta Curte de Casație și Justiție este criză de personal.

Plecările la pensie s-au accentuat mai ales după ce în spațiul public au apărut noi zvonuri cu privire la posibila recalculare a pensiilor magistraților, cele mai mari din sistemul public dar și cu privire la eventuala prelungire a activitătii celor din sistem, până să poată ieși la pensie.

Președinta Înaltei Curți, Corina Corbu:

„Perioada următoare va prezenta provocările ei și din perspectiva consolidării statului judecătorului și procurorului, inclusiv în componenta sa financiară. Avem deja preconizată o reformă a sistemului de pensii de serviciu, care a generat din păcate o emoție colectivă care ne afectează atât pe noi ca sistem judiciar cât și pe cetățenii României, în contextul în care ieșirea din sistem a mai multor colegi cu experiență și dovedită valoare profesională poate afecta, cel puțin pe termen scurt dacă nu și pe termen mediu, calitatea actului de justiție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dosarul cu șină va deveni istorie. Legea care simplifică furnizarea de servicii publice a fost aprobată de președinte