Confidenţialitate

Iohannis: Guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul | AUDIO

Șeful statului a făcut, miercuri, un apel către partidele din Coaliție „să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor”, referindu-se la neînțelegerile apărute între USR PLUS și PNL.

Președintele Klaus Iohannis constată că încrederea oamenilor în Legislativ „nu este la cele mai înalte cote”, pe fondul discrepanței dintre promisiunile asumate de politicieni în campaniile electorale și rezultatele lor la final de mandat.

Tocmai de aceea, reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să reprezinte linia directoare a activității parlamentare în sesiunea care a debutat astăzi. Un Parlament cu un nivel scăzut de credibilitate afectează însăși construcția democratică a țării, în timp ce un Parlament mult mai activ, mai responsabil și mai orientat către actul legiferării ar fi cu totul altfel perceput de către cetățeni”, a afirmat președintele.

Sunt multe reforme legislative care încă nu au fost începute, iar parlamentarii au datoria să pună în aplicare ce au promis, crede Klaus Iohannis.

Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din Coaliția de guvernare, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor. (…) Fie că vorbim de punerea în practică, printr-un nou cadru normativ, a Proiectului „România Educată”, de revizuirea îndelung așteptată a legilor justiției, de pregătirea viitorului buget, toate necesită implicare, dialog și coordonare”, a mai spus acesta.

Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din actul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români“, a subliniat președintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acesta a menționat că perioada luptelor electorale s-a încheiat, iar guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.

Îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație, mă refer și la un mod democratic de funcționare în primul rând în propriile formațiuni politice. Alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competiție de proiecte, despre dezbateri care să conducă la modernizare, eficientizare și înnoire, în așa fel încât rezultatul final să fie atingerea unui nivel și mai bun de reprezentare a românilor”, a precizat șeful statului.