Confidenţialitate

Iohannis, după alegeri: Se cristalizează o coaliție de centru-dreapta ce va putea propune un guvern

Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă, în urma alegerilor parlamentare care au avut loc în weekend.

Șeful statului spune că “se cristalizează” o coaliție de centru-dreapta care va putea să propună un guvern de coaliție.

Totodată, Iohannis spune că, peste câteva zile, va convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament.

Principalele declarații:

“Dați-mi voie, prima dată, să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă și ați mers la vot. Fiecare vot contează.

În același timp, trebuie să fim foarte sinceri: participarea la vot a fost redusă. Este foarte clar că sunt mulți români care, fie n-au primit suficiente informații despre alegeri, fie sunt nemulțumiți de mine, de partide, de clasa politică.

Rezultatele alegerilor arată că nu este un câștigător clar. În 2016, PNL obținuse 20%, acum 25%, deci o creștere clară.

USR, între timp împreună cu PLUS, obținea 8% în 2016, între timp a crescut la 15%.

PSD, care obținuse 45%, a scăzut dramatic la 29%. Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru-dreapta împreună au peste 50% dintre voturile valabil exprimate.

Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu, iar din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. Astfel, PSD poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, să rămână în afara deciziei politice.

Ce va urma: se cristalizează rapid o coaliție de centru-dreapta care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, va prezenta un proiect de buget pe 2021”, a spus Klaus Iohannis.

Reamintim, scrutinul parlamentar din weekend a adus surprize și o prezență la urne foarte redusă, de nici 32%.

Teama de infectare cu coronavirus, nemulțumirea față de actuala clasă politică, dar și comoditatea pot fi explicațiile pentru această realitate. Absenteismul ar putea face ca viitoarea legislatură să aibă cea mai redusă legimititate de după Revoluție.

Conform rezultatelor parțiale, social-democrații conduc cu un scor de aproape 30%, urmați fiind de liberali, cu peste 25%.

Podiumul este completat USR-PLUS, cu un rezultat sub așteptări de aproximativ 15%.

Surpriza acestui scrutin parlamentar este Alianța pentru Unirea Românilor. Cu un scor de 9%, mult peste cel anunțat de exitpoll, formațiunea unionistă a transmis că nu va intra în nicio coaliţie de guvernare. Formațiunea se află pe primul loc în opţiunile românilor din Italia şi pe locul al doilea în Spania. AUR s-a promovat în campanie cu mesaj anti-maghiar, anti-occidental și anti-restricții impuse de pandemie.