Iohannis, despre fondurile europene: Eforturile Guvernului se concentrează pe infrastructură | VIDEO

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, după ședința de lucru cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri.

Președintele a vorbit despre proiectele pe care Guvernul le va trimite pentru finanțare europeană în toamnă. Șeful statului a subliniat că eforturile Guvernului în acest moment se concentrează pe autostrăzi și căi ferate.

Principalele declarații:

Pregătim un plan pentru a atrage fondurile europene necesare pentru redresarea economiei. Guvernul lucrează la identificarea proiectelor ce vor fi incluse în program.

Eforturile Guvernului se concentrează pe infrastructură. România are nevoie de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate.

O altă preocupare pe care am insistat – agricultură și protecția mediului. Fermierii au mare nevoie să fie susținuți, mai ales după seceta din primăvară.

Pentru a veni în sprijinul lor, lucrăm pe două direcții importante.

Guvernul a prevăzut la rectificare sume pentru fermierii afectați de secetă. Aici au circulat tot felul de fake-news așa că spun încă o dată: Guvernul a prevăzut la rectificare fonduri substanțiale pentru despăgubirile celor afectați de secetă.

A doua linie este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații. Lucrăm intens la elaborarea unor proiecte pentru irigaţii, combaterea secetelor și a deșertificării, în general proiecte care vin să înlesnească munca fermierilor.

Reamintim, în iulie, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind bugetul multianual al blocului comunitar şi Fondul de relansare economică, după pandemia de coronavirus.

”După negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negocieri, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene.

Negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare, vom folosi acesta suma de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, vom construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice, mare parte din acești bani vor fi folosiți pentru relansarea economică”, a spus atunci Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS