Iohannis: De la 1 iunie, se redeschid terasele și plajele. Ieșirea din localitate, fără declarație

După o nouă ședință avută cu reprezentanții Guvernului, pe tema măsurilor de gestionare a pandemiei, șeful statului a prezentat planul măsurilor de relaxare din perioada următoare.

Klaus Iohannis a anunțat că, de la 1 iunie, se redeschid terasele, cu respectarea anumitor reguli, și va fi permis totodată și mersul la plajă.

Mesele teraselor vor fi așezate la cel puțin 2 metri distanță, iar la o masă vor putea sta cel mult 4 persoane.

În același timp, pentru ieșirea din localitate nu mai este nevoie de declarație pe proprie răspundere.

Vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de cel mult 500 de spectatori, dar aceștia fiind așezați pe scaune, la distanță, cu controale stricte.

Totodată, Iohannis a subliniat că examenele naționale vor  avea loc fizic așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele declarații: 

  • Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada următoare
  • Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, 200 de persoane la ATI. Nu putem să vorbim de reducerea semnificativă a epidemiei. Atenție, atenție, atenție!
  • În ceea ce privește măsurile de relaxare, avem și vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise, redevin posibile. De la 1 iunie se redeschid terasele. Este clar că este nevoie de unele măsuri foarte speciale. Acestea vor fi comunicate: mese la cel puțin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă
  • Se va putea merge la plajă de la 1 iunie, cu cel puțin 2 metri între scaunele de plajă
  • Vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de cel mult 500 de spectatori, dar aceștia fiind așezați pe scaune, la distanță, cu controale stricte. Deplasările în afara localității vor fi libere, fără declarație
  • Se vor putea relua competițiile sportive, pentru sporturi care se practică în aer liber, mai puțin sporturi de contact
  • Examenele naționale vor avea loc fizic așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni.

Reamintim, miercuri, președintele a făcut un nou apel la populație să respecte recomandările autorităților, să poarte măști și să fie preocupată de igienă, în condițiile în care numărul infecțiilor cu coronavirus se menține constant, “pe un platou”.

Ministrul Sănătății spunea joi, la emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, că „pe 15 iunie, dacă evoluția este normală, ne gândim la redeschiderea plajelor. Deocamdată spunem că de la 1 iunie se deschid terasele. În măsura în care vedem sfârșitul săptămânii cu o evoluție normală, putem anunța și alte măsuri de relaxare.”

În ceea ce privește bilanțul COVID-19, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, 197 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Totalul infecțiilor a ajuns la 18.791 în România.

Dintre persoanele testate pozitiv, 12.629 au fost declarate vindecate şi externate, cu 467 mai multe decât miercuri.

1229 de persoane au fost răpuse de COVID-19, forma agresivă de pneumonie cauzată de noul coronavirus.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS