Confidenţialitate

Cum a ajuns OMV Petrom să facă cel mai mare profit din istoria companiei? Jurnalistul Mihai Nicuț explică | VIDEO

OMV Petrom a stabilit cel mai mare profit din istoria companiei și cel mai mare profit din istoria României: 2 miliarde de euro. Compania se află acum în mijlocul unei dezbateri aprinse privind taxa de solidaritate. Jurnalistul Mihai Nicuț a fost invitatul lui Cătălin Striblea într-o ediție specială a emisiunii „România în Direct” la Europa FM. A explicat cum arată profitul OMV Petrom față de profiturile altor companii similare și cum s-a ajuns la această sumă.

La începutul anului, OMV Petrom anunța că nu se înscrie pentru plata taxei de solidaritate pentru că nu se aplică în cazul companiei, însă dacă ANAF va veni cu o decizie de impunere, OMV Petrom va plati.

„Făcând toate calculele, am concluzionat că avem o cifră de afaceri în sectoarele respective sub 75%, astfel nu datorăm această taxă”, a spus Alina Popa – director financiar al companiei OMV Petrom.

„În situația în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că vom plăti așa cum plătim întotdeauna toate taxele, contribuțiile acolo unde suntem obligați și trebuie să le plătim”, a mai spus Alina Popa.

Cum arată profiturile OMV Petrom față de profiturile altor companii similare?

„Toți au făcut la fel: sunt profituri istorice. Chevron a făcut 36 de miliarde de dolari profit net. Exon – despre care Joe Biden a zis că a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu – a făcut 55 de miliarde de dolari profit. BP a anunțat ieri 28 de miliarde de dolari profit. În toată industria s-a întâmplat acest lucru. Este firesc, este normal și nu are de ce să supere pe nimeni”, a spus Mihai Nicuț la Europa FM.

Cum s-a ajuns la astfel de profituri?

Mihai Nicuț: „Petrolul a fost scump”.

Cătălin Striblea: Nu se putea face profit mai mic?

Mihai Nicuț: „Ba se putea face, dar scopul oricărei companii pe această lume este să facă profit și să și-l maximizeze în condițiile normale de piață, respectând regulile statelor în care acționează și concurența. Aceste companii au făcut profituri istorice. Este rolul statelor să taxeze aceste profituri. România le-a taxat și le-a taxat bine. […]

Iar în ceea ce privește responsabilitatea socială, și aceste companii au o responsabilitate socială. În primul rând prin faptul că ne asigură tuturor în fiecare minut gazul, energia electrică sau benzina la pompă și nu este ușor să faci asta de fiecare dată. Și când a fost pandemie și toate companiile au avut pierderi, inclusiv Petrom, nu a venit statul să acopere pierderile”.

Cătălin Striblea: Dar totuși, omul se uită și zice <<dacă făceați doar un miliard de euro>>?

Mihai Nicuț: „Nu se poate pentru că aceste prețuri sunt vândute la prețuri de cotații internaționale. Nu există în niciun caz nicăieri în această lume capitalistă. De exemplu, cotația la benzină sau la motorină costă să zicem, adaptat la prețul per litru, este undeva la 5 lei – fără taxe. În niciun caz Petrom nu poate să vină să-l pună pe piață cu 3 lei, pentru că dacă face asta este iresponsabil față de acționarii lui. O companie trebuie să fie responsabilă, în primul rând, față de acționarii ei, inclusiv față de statul român care deține 20% din companie sau față de fondurile de pensii. Acesta este prețul de piață”.

Cât reprezintă profitul din cifra de afaceri?

Mihai Nicuț: „Petrom a făcut profit 10,3 miliarde de lei net anul trecut. Vânzările au fost de 61 de miliarde de lei. Trebuie să spunem un lucru relativ la taxa de solidaritate: Petrom a plătit sau plătește în contul anului trecut 20 de miliarde de lei taxe directe și indirecte la bugetul de stat, care înseamnă undeva la 5% din tot bugetul României. Jumătate sau aproape jumătate sunt taxe indirecte – accize, TVA. Iar cealaltă jumătate sunt taxe directe specifice activității”.

Cătălin Striblea: Petrom a plătit taxe mai mari decât a avut profit?

Mihai Nicuț: „Dublu. Dar să lăsăm Petrom și să dăm exemplul unei companii a statului român: Romgaz – nu și-a anunțat rezultatele pe 12 luni, la 9 luni a avut profit 2,2 miliarde de lei net. Știi cât a plătit taxe? 7 miliarde. De 7 ori mai mult decât în anul precedent pentru că statul român este acționar. Pentru că România încă mai are petrol și gaze. Pentru că gazele sunt taxate. Unele poate prea taxate”.

Cătălin Striblea: Aici sunt și niște bani mutați din buzunarul populației în buzunarul statului.

Mihai Nicuț: „La dividende: 51% OMV, 20% statul român și restul la cei 20.000 de mici acționari care sunt pe bursă, inclusiv fondurile de pensii. Atenție! Anul acesta Petrom va da și dividend special. Nu știm cât va fi. Un dividend special – la fel ca și OMV care acordă dividende statul austriac – și Petrom a anunțat că are o politică de dividend special de a stipendia suplimentar acționarii din cauza acestor profituri.”.

De unde vine profitul de 2 miliarde de euro al companiei OMV Petrom, profit istoric atât pentru companie, cât și pentru România

Mihai Nicuț: „Din creșterea prețului la petrol și la gaze. Din faptul că în această țară, încă, se mai extrage petrol și gaze. Încă – pentru că la cum funcționează politica de taxare s-ar putea să nu mai fie”.

Cătălin Striblea: Deci, din faptul că extrag petrol și gaze din România, pe care îl vând la prețul internațional.

Mihai Nicuț: „Da. Aceasta este regula de piață. În niciun caz nu se poate vinde mai ieftin în România decât prin intervenția statului, ceea ce se și întâmplă prin plafonarea prețului la gaz pentru populație”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: OMV Petrom reamintește că nu se califică la plata taxei de solidaritate. A obținut un profit record în 2022 | AUDIO