Iohannis: „BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent”

Klaus Iohannis:

„”Rolul BNR este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a BNR este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează. BNR nu poate să fie acaparată politic de PSD, BNR trebuie să rămână independentă pentru a putea să pună în practică o politică independentă în interesul României”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. ”

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat în această dimineață să se prezinte la Palatul Cotroceni.

Ea fusese chemată la discuții cu președintele Klaus Iohannis privind conflictul Guvernului cu Banca Națională, în urma creșterii repetate a indicelui ROBOR.

În aceste condiții, la ora 11:00, șeful statului are programate declarații de presă de la Palatul Cotroceni.

Refuzul premierului de a se prezenta la discuțiile de la Cotroceni vin după ce președintele a criticat vizita în Israel a Vioricări Dăncilă împreună cu Liviu Dragnea.

Aseară, liderul PSD spunea pentru Antena 3 că ironiile președintelui la adresa sa și a premierului – privind vizita în Israel – ar fi fost jignitoare.

Klaus Iohannis declarase că nimeni nu l-a anunțat și nu i-a cerut părerea înainte de deplasare, deși e șeful politicii externe.

Câtă vreme Guvernul dă vina pe BNR pentru inflație și creșterea indicelui ROBOR, șeful statului spera să poată așeza la aceeași masă conducerile celor două instituții.

Recent, președintele a avut o întâlnire pe această temă și cu membri din conducerea BNR.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS