Iohannis: Acuzaţiile de plagiat la adresa lui Tudose nu contrazic criteriile mele de integritate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, că acuzaţiile de plagiat care planează asupra premierului Mihai Tudose nu contrazic criteriile de integritate pe care le susţine, dar, dacă aceste speculaţii se vor adeveri, problema va trebui rezolvată nu de el, ci de majoritatea PSD-ALDE, care l-a susţinut.

„Evident că nu, altfel nu l-aş fi desemnat. Dar, dacă astfel de acuzaţii se adeveresc, atunci problema trebuie rezolvată nu de mine, ci de cei care au propus persoana, respectiv de persoana în cauză. Eu pornesc de la premisa că, dacă vor exista confirmări ale acestor acuzaţii, vor apărea şi urmările în consecinţă”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă acuzaţiile de plagiat care planează asupra lui Mihai Tudose contrazic criteriile de integritate pe care le susţine.

Şeful statului a mai spus că PSD răspunde integral de prestaţia premierului Mihai Tudose, în condiţiile în care a fost propunerea acestui partid pentru funcţia de prim-ministru.

„Există o majoritate PSD-ALDE în Parlament. La consultări, această majoritate a propus o persoană, eu am acceptat această propunere. Nu este propunerea mea, este propunerea PSD-ului, PSD răspunde integral şi până la sfârşit de prestaţia domnului prim-ministru Tudose, iar domnul prim-ministru Tudose, în calitate de persoană privată, răspunde de activitatea proprie anterioară numirii în funcţia de prim-ministru”, a completat preşedintele Klaus Iohannis.

Mihai Tudose a răspuns, miercuri, în conferinţa de presă în care a fost anunţată componenţa Guvernului său, acuzaţiilor lansate la adresa sa în spaţiul public, el spunând că nu a avut nicio legătură cu SRI, iar lucrarea de doctorat a făcut-o pentru el, pentru a acumula cunoştinţe.

“Nu am avut nicio legatură de colaborare cu SRI”, a spus Tudose.

El a comentat şi acuzaţiile legate de lucrarea sa de doctorat, pe care ar fi plagiat-o, spunând că a făcut-o pentru el, pentru a acumula cunoştinţe: “Lucrarea de doctorat a fost făcută pentru mine, pentru a acumula nişte cunoştinţe, nu a fost făcută pentru a căpăta funcţii, posturi sau remuneraţii. Când a început iureşul cu plagiatele, pentru a nu intra în această morişcă, am zis că renunţ la titlul de doctor. În opinia mea, nu am plagiat. Lucrarea a fost judecată pe reglementările de acum, care nu erau în vigoare atunci”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS