Confidenţialitate

Trecere în rezervă a generalului Florian Coldea, acceptată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul de eliberare din funcţie a prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, şi decretul de trecere în rezervă.

Șeful statului a spus că, pentru ca serviciile secrete să îşi facă treaba, trebuie trasate “două linii roşii” referitoare la modul în care se ralaţionează serviciile secrete la politicieni şi politicienii la serviciile secrete.

“Una se referă la felul cum se relaţionează serviciile secrete la politicieni, la politică, sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea, că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică”, a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că a doua “linie roşie” este definirea marjei în care politicienii se pot implica în funcţionarea serviciilor secrete. “În tradudcere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bine. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice, care îşi fac treaba bine, şi politicieni care sunt liniştiţi şi mulţumiţi de felul în care relaţionează cu serviciile secretele, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent”, a explicat el.

Iohannis a cerut un control parlamentar puternic şi a cerut ca şi puterea, dar şi opoziţia, să se implice în acest obiectiv.

Preşedintele a spus că aceste aspecte trebuie clarificate foarte bine, subliniind că Parlamentul va trebui să ia în discuţie aceste chestiuni şi să le lămurească.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a spus că îşi doreşte o majoritate parlamentară matură care să vină lângă şeful statului şi să garanteze securitatea naţională şi statul de drept.

Klaus Iohannis a mai subliniat că este foarte important cum noua majoritate guvernamentală abordează relația cu serviciile secrete, dar și legile justiției, în special cele privind amnistia și grațierea.

Premierul Sorin Grindeanu ar fi avut astăzi o întâlnire la Palatul Victoria cu şefa Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), judecătoarea Mariana Ghena, care a venit însoţită de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, printre temele discutate fiind şi cea a graţierii, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.