Confidenţialitate

Iohannis a promulgat legea care modifică un articol din Codul Penal pentru a fi sancționată incitarea violență sau discriminare și pe criteriul apartenenței politice | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică un articol din Codul Penal pentru a fi sancționată incitarea la ură, violență sau discriminare și pe criteriul apartenenței politice. Pedepsele sunt între 6 luni și 3 ani de închisoare sau amendă. Proiectul a fost atacat de USR la Curtea Constituțională, dar judecătorii au decis că nu este încălcată legea furndamentală.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a hotărât schimbarea Codului Penal printr-o modificare adusă articolului 369 referitor la incitarea la ură sau discriminare.

Noul articol pedepseşte incitarea la „violenţă, ură sau discriminare” împotriva „unei persoane sau categorii de persoane” pe motiv că ar face parte dintr-o anumită categorie, fiind inclus drept criteriu inclusiv apartenenţa sau opinia politică, pe lângă cele referitoare la rasă, naţionalitate, etnie, limbă, gen, orientare sexuală, avere sau vârstă.

USR a fost principalul autor al modificărilor din articolul respectiv mai puțin partea care vizează criteriul apartenenței politice. Deputatul Uniunii Salvați România, Stelian Ion, fost ministru al justiției, spunea imediat după adoptarea legii că nu este potrivit în vremurile actuale, amintind de citez „încercările lui Liviu Dragnea de a ne impune anumite limitări din acestea ale libertăţii de expresie”. USR și Avocatul Poporului au atacat legea la CCR, fără succes însă. Curtea le-a respins obiecțiile drept neîntemeiate.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Actele de identitate prelungite în starea de urgență și cea de alertă își pierd valabilitatea. Recomandările MAI pentru cei vizați

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.