Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu, despre propunerea lui Klaus Iohannis la șefia NATO: „Din punctul meu de vedere, domnul Iohannis joacă foarte tare și la șantaj” | AUDIO

Realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei”, Ioana Ene Dogioiu, a explicat că propunerea lui Klaus Iohannis la șefia NATO vine să complice calculele pentru premierul olandez Mark Rutte, dat fiind că alegerea unui nou secretar NATO presupune unanimitate. 

Ioana Ene Dogioiu: Klaus Iohannis are în spate susținerea Bulgariei, Turciei și Ungariei

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Decizia aceasta se ia în unanimitate. Trebuie ca toți membrii NATO – de la primul până la ultimul – să fie de acord cu același candidat. Și existau negocieri intense pentru Mark Rutte. Domnul Iohannis în acest demers nu este chiar singular, înțeleg de la surse apropiate, bine conectate acestor evenimente. Are în spate, de exemplu, Bulgaria, Turcia și Ungaria. Este destul de puțin de credibil însă ca domnul Iohannis să poată să întoarcă în favoarea domniei sale o unanimitate a NATO, să întoarcă de pe traseu Marea Britanie, SUA, nu”, a explicat jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Pe de altă parte, jurnalista Ioana Ene Dogioiu spune că prin această propunere, președintele joacă la șantaj

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Din punctul meu de vedere, domnul Iohannis joacă foarte tare și la șantaj. Adică: domnul Iohannis și-a pus o soluție de win-win – ori îmi dați într-adevăr secretariatul general NATO, repet, foarte puțin probabil. Ori ca să vă deblochez alegerea lui Rutte îmi dați funcția europeană pe care o pretind – cel mai probabil aceea de comisar nou înființată. Sau poate de înalt reprezentant care este domnul Borrel sau ce s-o mai găsi, șef al Consiliului. Dumnezeu știe ce visează domnul Iohannis”, a mai explicat Ioana Ene Dogioiu la Europa FM.

Asftel de jocuri diplomatice se fac în politica internațională, admite realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei”, Ioana Ene Dogioiu, dar când e vorba de obiective importante la nivel național, nu de interesul unui singur om

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Știți care este diferența? De data aceasta, România joacă tare pentru o persoană. Fizică. Faptul că pentru domnul Iohannis și numai pentru domnul Iohannis România s-ar pune de-a curmezișul planurilor NATO, se pune pe contrasensul voinței Statelor Unite și Marii Britanii aliindu-se cu țări problemă în NATO nu cred că va aduce un avantaj pentru România, ba mă tem că dimpotrivă. Dacă domnul Iohannis voia să-și arate mușchii diplomatici, OK. E în regulă. Putem juca și așa. Toate țările au mai făcut-o. Aș fi preferat să-l văd făcând asta atunci când în discuție era aderarea României la Schengen sau un alt interes foarte mare al țării. Nu doar atunci când este vorba despre interesul personal al domniei sale”, a mai explicat jurnalista și realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei” la europa FM.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut, înainte ca mandatul acestuia să fie prelungit.

La fel, numele lui Klaus Iohannis a fost vehiculat drept posibil successor al actualului șef al Consiliului European, în ipoteza în care Charles Michel urma sa candideze în alegerile eutroparlamentare, lucru care însă nu s-a mai întâmplat.

Sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis

Citește și: Surse oficiale Europa FM: România a anunțat NATO despre candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al Alianței | VIDEO