Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu, despre conflictul din Orientul Mijlociu: „Cine este în primul rând responsabil pentru suferința copiilor din Gaza? Nu cumva cei care îi folosesc ca scuturi vii?” | VIDEO

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare internaționale pentru liderii israelieni, dar și pentru cei ai HAMAS. Vizat de mandat este și Benjamin Netanyahu pentru „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu spune la „România în Direct”: „Haideți să privim lucrurile din ambele părți. Haideți să ne gândim și la ceea ce s-a dorit a fi declanșat. Este o imensă tragedie suferința copiilor de oriunde din lume, dar cine este în primul rând responsabil pentru suferința copiilor din Gaza? Nu cumva cei care îi folosesc ca scuturi vii? Nu cumva cei care îi îndoctrinează, îi privează de educație și apoi pun centuri de explozibil pe ei ca să se întâlnească cu 40 de fecioare? Am pus problema și așa?”.

Ioana Ene Dogioiu: „Monstrul trezit. Antisemitismul ca handicap și ideologie”

„Cea mai mare perversitate a celor care au gândit atacul terorist atroce comis de Hamas în Israel pe 7 octombrie pare a fi, privind acum în urmă, că a urmărit cu mult mai mult decât violența extremă și teroarea. A urmărit să pună Israelul într-o situație lose-lose cu scopul, după toate aparențele încununat de succes, de a redeștepta un monstru teribil, doar intrat în hibernare după finalul celui de-Al Doilea Război Mondial – antisemitismul”, scrie Ioana Ene Dogioiu în materialul „Monstrul trezit. Antisemitismul ca handicap și ideologie” de pe SpotMedia.

Ioana Ene Dogioiu: „Cele mai multe date provin de la autoritatea din Gaza, care este HAMAS. Dar să zicem că sunt corecte. Eu am îndoieli”

Cătălin Striblea: Poți să ne explici?

Ioana Ene Dogioiu: „În momentul în care declanșezi un atac de o asemenea ferocitate… […] Când intri peste oameni în casele lor și-i omori în paturile lor, când violezi femei în fața părinților și după aceea îi omori pe toți. Când vii pe parapante și omori niște tineri adolescenți care erau la un festival de muzică? Ăsta nu e terorism?

Israelul este obișnuit, însă, cu terorismul. Nu e ceva nou terorismul în sine, dar genul acesta de terorism – intrarea peste oameni în case, violența, sălbăticia, faptele de natură sexuală săvârșite – aceasta reprezintă de fapt linia roșie care a fost trecută. Și după părerea mea a fost trecută intenționat.

Pentru a nu da nicio șansă Israelului să nu reacționeze. Iar în momentul în care a reacționat, după cum era absolut previzibil – nu aveau cum altfel. Ce să vezi? I-au așteptat cu obiective militare în Gaza tapetate cu civili.

Se spune că au murit 20.000 de civili. Datele, atenție, nu sunt din surse independente. Și aceasta este o problemă. Cele mai multe date provin de la autoritatea din Gaza, care este HAMAS. Dar să zicem că sunt corecte. Eu am îndoieli. Să zicem, însă, că sunt corecte. Cine este responsabil pentru moartea acestor oameni?”.

Ioana Ene Dogioiu: „Deci avem date incerte și avem o cronologie care arată că ceea ce s-a dorit a fost declanșarea acestei operațiuni”

Cătălin Striblea: Cine?

Ioana Ene Dogioiu: „Teoretic, Israelul. Practic, nu cumva cei care au folosit acești oameni ca scuturi vii? Punând pe sub spitale obiective militare? Sub școli obiective militare. La lucrul acesta nu ne mai gândim? 7 octombrie a dispărut din memoria colectivă… Ostaticii – nu am auzit unul dintre cei cu care ai vorbi azi să-și aducă aminte despre ostatici.

Nu se știe câți mai sunt în viață. Mă tem că nu foarte mulți. Nu se știe unde sunt, prin ce tuneluri sunt ascunși – despre asta nu spune nimeni nimic. Deci avem date incerte și avem o cronologie care arată că ceea ce s-a dorit a fost declanșarea acestei operațiuni, a tot ceea ce este mai agresiv și în Israel. Iar de aici, efectul <<vă așteptăm cu scuturile vii>>. <<Omorâți scuturile vii, o să vă acuzăm de terorism, genocid. Nu omorâți scuturile vii, foarte bine – HAMAS a învins.>>

Întreba un interlocutor câți mai trebuie să moară. Este groaznic că mai trebuie să moară. Dar vor muri până când acest cancer care este terorismul HAMAS – pentru că este un cancer – va pierde terenul.

Până când poate inclusiv populația civilă, care la un moment dat a votat HAMAS-ul să conducă Fâșia Gaza, se vor dezice de ei. Puneți-vă în locul Israelulului. Nu sunt evreică, ca să nu fiu acuzată de parti-pris. Nu am nicio picătură de sânge semit”.

Ioana Ene Dogioiu: „Cine este în primul rând responsabil pentru suferința copiilor din Gaza? Nu cumva cei care îi folosesc ca scuturi vii?”

Ioana Ene Dogioiu: „Puneți-vă în locul Israelulului. Într-o dimineață, copilul dumneavoastră, al oricăruia dintre cei care ne ascultați, este la un festival de muzică. Și aflați că au venit niște oameni din cer și i-au mitraliat. Și pe fete le-au violat. Aflați că părinții dumneavoastră, frații dumneavoastră dintr-o zonă cu probleme etnice – că mai sunt și în România – au fost omorâți în casele lor de niște oameni. Cum ați reacționa? Ce ați spune?

Haideți să privim lucrurile din ambele părți. Haideți să ne gândim și la ceea ce s-a dorit a fi declanșat. Este o imensă tragedie suferința copiilor de oriunde din lume, dar cine este în primul rând responsabil pentru suferința copiilor din Gaza? Nu cumva cei care îi folosesc ca scuturi vii? Nu cumva cei care îi îndoctrinează, îi privează de educație și apoi pun centuri de explozibil pe ei ca să se întâlnească cu 40 de fecioare? Am pus problema și așa?”.

Ioana Ene Dogioiu: „Eu cred că orice trebuie judecat”

Ioana Ene Dogioiu: „Nu am nimic împotriva acestei cereri la adresa domnului Netanyahu. Să judece niște judecători independenți, dacă este sau nu cazul. Dacă au fost comise sau nu punctual fapte care depășesc limitele războiului. Și în privința HAMAS-ului și împotriva Israelului. Dar de aici până la a considera că Israelul nu avea dreptul la această acțiune. E cale foarte lungă”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Franța și Belgia susțin cererea CPI de a emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărăii și cei 3 lideri Hamas, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității | AUDIO