Confidenţialitate

Franța și Belgia susțin cererea CPI de a emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărăii și cei 3 lideri Hamas, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității | AUDIO

Franța și Belgia anunță că susțin solicitarea Curții Penale Internaționale (CPI) de a fi emise mandate de arestare preventivă pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării din Israel, precum și pentru cei trei lideri ai grupării Hamas. Toți sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității. Statele Unite consideră însă scandalos mandatul de arestare și subliniază că nu poate fi pus semn de egalitate între Israel și Hamas.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Franța transmite că sprijină Curtea Penală Internațională, independența acesteia și lupta împotriva impunității. Într-un comunicat al diplomației franceze, se menționează că Franța a avertizat, în repetate rânduri, că sunt inacceptabile pierderile de vieți omenești în rândul civilor din Gaza și a condamnat totodată masacrul comis de gruparea Hamas, pe 7 octombrie 2023, în Israel.

Și Belgia a publicat o declarație de susținere a solicitării Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare pentru liderii Hamas și pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al Apărării. Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității comise în Israel, respectiv Fâșia Gaza.

De partea celalată, Israelul a catalogat drept o rușuine istorică solicitarea procurorului Curții Penale Internaționale, iar președintele american Joe Biden a spus că e scandaloasă această cerere.

Joe Biden a subliniat că Statele Unite vor fi mereu alături de Israel când securitatea țării este amenințată și că nu există nicio echivalenţă între Israel şi Hamas.

Israelul a lansat ofensiva în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie, când militanții grupării au ucis 1200 de civili care participau la un festival în sudul țării și au răpit aproape 250 de israelieni.

Cel puțin 35.000 de palestinieni au murit în acest război, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza și aproape 80% din populația de peste două milioane de palestinieni a fost strămutată de mai multe ori.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, dar și pe numele a 3 lideri Hamas | AUDIO