Confidenţialitate

Ioana Băsescu și Elena Udrea ar putea afla verdictul final în procesul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu pe 16 martie | AUDIO

Ioana Basescu și Elena Udrea ar putea afla pe 16 martie verdictul final în procesul finanţării campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009. În primă instanță, fiica cea mare a fostului preşedinte a fost condamnată la 5 ani de detenţie, iar fostul ministru al Turismului la 8 ani de închisoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La ultimul termen al procesului, procurorii DNA au solicitat majorarea pedepselor pentru inculpați. Ioana Băsescu a cerut continuarea procesului penal pentru a-și dovedi nevinovăția, în timp ce avocații celorlalți inculpați au solicitat încetarea procesului penal ca urmare a deciziilor CCR referitoare la prescripție.

Procesul nu a fost suspendat – așa cum a cerut DNA – până la pronunțarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aplicarea sau nu a deciziilor CCR pe prescripție – spune Silvia Uscov, unul dintre avocaţii Elenei Udrea.

„Cererea de suspendare formulată de către DNA a fost respinsă pentru că nu avea legătură cu soluționarea acestei cauze. Am depus o cerere de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale și de asemenea am solicitat să nu se aplice măsura confiscării speciale în legătură cu doamna Udrea deoarece nu se poate ca pe de-o parte să încetăm procesul penal fără să evaluăm dacă o persoană a fost vinovată sau nevinovată și pe de altă parte să aplicăm, totuși, o sancțiune respectiv confiscarea specială”, a spus Silvia Uscov.

În primă instanță, Elena Udrea a fost condamnată pentru 2 infracțiuni de instigare la luare de mită și 3 infracțiuni de instigare la spălare de bani, iar Ioana Băsescu pentru instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani, în legatură cu cheltuielile pentru campania electorală prezidențială din 2009.

În dosarul disjuns, procurorii l-au acuzat și pe Giovanni Francesco de evaziune fiscală și o altă faptă de spălare bani. În dosar este acuzat de mărturie mincioasă și favorizarea infractorului și jurnalistul Dan Andronic, însă el a fost achitat la fond.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Elena Udrea cere ajutorul Curții Constituționale: Fostul ministru vrea ridicarea sechestrului pe averea de peste 4 milioane de euro | AUDIO