Confidenţialitate

Ioan Stanomir: „Decizia Curții Constituționale îi întărește puterea lui Liviu Dragnea”

Decizia Curții Constituționale lovește în Președinție și în Consiliul Superior al Magistraturii care dăduse aviz negativ cererii de revocare a procurorului-șef al DNA.

Ambele instituții vor fi profund afectate, a explicat la Europa FM profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir.

“Este o zi importantă, cu consecințe negative profunde pentru principiul separației și echilibrului puterilor în stat. CSM este garantul puterii judecătorești și protector al magistraților, Președintele României este garantul supremației Constituției. Aceste două instituții sunt profund afectate de hotărârea Curții Constituționale. Dacă mecanismul statului de drept se distruge acum, el rămâne distrus pentru anii care urmează, iar cei care vin după noi vor avea imense dificultăți să repună piesele în poziția lor inițială”, spune Ioan Stanomir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia sa, România se află într-un moment de cotitură. Președintele nu are de ales, trebuie să urmeze calea indicată de Curte și să o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

Decizia Curții Cosntituționale nu întărește, însă, doar puterea ministrului Justiției, constată Ioan Stanomir.

„Întărește puterea domnului Dragnea – despre aceasta vorbim – și întărește puterea celor care, asemeni domnului Dragnea, vor dori să facă din această țară o satrapie pe care să o conducă ei după cum doresc. Eu cred că toată lumea a înțeles până acum că, la nivelul tribunalului constituțional, numirile sunt politico-profesionale și mai puțin cu accent pe profesional, mai mult cu accent pe politic. Domnul Dragnea nu se va opri până când nu va deține puterea supremă în stat, cu sau fără poziția de președinte. Pentru că, de fapt, mi-e teamă că, începând cu această zi, puțin va mai conta cine va mai fi președinte în România”, adaugă Ioan Stanomir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.