Confidenţialitate


Investiții de miliarde de lei în zootehnie. Proiectele privind fermele de porci și vacile de lapte și carne vor fi cel mai bine finanțate. Precizările ministrului Agriculturii | AUDIO


Investiții de miliarde de lei în zootehnie. Proiectele privind fermele de porci și vacile de lapte și carne vor fi cel mai bine finanțate. Precizările ministrului Agriculturii | AUDIO

Cu bani europeni, în cel mult patru ani, România va reuși să producă suficientă carne de porc pentru consumul intern. Așa estimează ministerul Agriculturii. În prezent, România importă 80% din carnea de porc ajunsă pe mesele consumatorilor din țară. Aproape trei miliarde de lei se vor aloca anul acesta și în 2026 pentru înființarea sau dezvoltarea fermelor de porci printr-o schemă de ajutor de stat.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în conferința „Agri Food and Retail Summit”: „Cele trei paliere importante din agricultura din România – vegetal, zootehnie și procesare – trebuie să meargă concomitent și în paralel, astfel încât să le dezvoltăm corect”

„Ministerul Agriculturii beneficiază de un buget în anul 2025 destul de consistent și în anul 2024, pe lângă fondurile europene, ministerul Agriculturii a dat granturi către fermieri de 1,5 miliarde de euro. Vrem să dezvoltăm acest sector de procesare în România – sectorul zootehnic. Cele trei paliere importante din agricultura din România – vegetal, zootehnie și procesare – trebuie să meargă concomitent și în paralel, astfel încât să le dezvoltăm corect”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

În 2025 si 2026, se vor acorda ca sprijin un miliard de lei pentru creșterea producției de pui și două miliarde de lei pentru creșterea de vaci pentru lapte și carne.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Încercăm să facem o eco-schemă ca fermierii care au vacă de lapte să primească o schemă destul de consistentă”

„Pe sectorul vacă de lapte, noi am încercat să sprijinim foarte mult acest sector. Încercăm să facem o eco-schemă ca fermierii care au vacă de lapte să primească o schemă destul de consistentă. Cu toate eco-schemele, finanțarea pe cap de animal cred că anul acesta se duce undeva în 980 de euro pe cap de animal. Și creditele, și finanțările pe care noi le-am dat prin creditul fermierului și ulterior, acum, cele pe capital de lucru cu ajutor de minimis vor ajuta în continuare”, a declarat ministrul Florin Barbu.

România ar putea deveni, în următorii 3-4 ani, cel mai puternic stat din sud-estul Europei în privința procesării de alimente – mai estimează ministerul Agriculturii – după finalizarea proiectelor de peste 1,7 miliarde de euro contractate prin programale „Investalim” şi prin „Planul Strategic 2023-2027”.

Între proiectele finanțate cu bani europeni: fabrici de ulei, fabrici de procesare carne, fabrici de procesare lactate și unități de panificaţie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Amenzi de 170.000 de lei aplicate de ANPC, în urma unor controale desfășurate în restaurante, brutării și patiserii din Timișoara


Ultimele stiri
Taxe mai mari pentru turiștii care vor să viziteze parcurile naționale din Statele Unite. Cât va costa un…

STUDIU: Adolescenții preferă să discute cu chatboturile anumite probleme de sănătate mintală decât să ceară ajutorul unui specialist…

Cum ne îmbrăcăm de sărbători: Ce spun despre noi culorile pe care le purtăm | GALERIE FOTO

Semnificațiile icoanei Nașterii Domnului: Simboluri, izvoare și reprezentări tradiționale | GALERIE FOTO

Părintele greco-catolic Victor Ostropel, despre ce înseamnă „magia” Crăciunului: „Să petrecem această sfântă și dumnezeiască sărbătoare cu simplitate…

Preotul Stănel Roșu, despre însemnătatea Crăciunului: „Trebuie să fim în primul rând oameni, să ne iertăm, să ne…

Crăciunul la ortodocși și catolici, sărbătorit pe 25 decembrie

Amintiri valoroase de Crăciun ale câtorva dintre jurnaliștii Europa FM. Cum arăta odinioară colindatul la sat și copilăria…

Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…