Confidenţialitate

Investigaţii medicale: RMN – rezonanţa magnetică nucleară

Este o investigație care utilizează un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru a vizualiza organe ale corpului din toate planurile. Trebuie să știm că RMN-ul nu presupune folosirea razelor X și nu provoacă durere.

În timpul investigației pacientul este plasat într-un aparat special și se preiau imagini care se salvează într-un computer. Uneori se folosește și o substanță de contrast. Ulterior, medicul radiolog poate diagnostica tumori, săngerări, colecții purulente și alte leziuni. Este foarte util pentru examinarea sistemului nervos, vaselor de sânge, coloanei vertebrale, articulațiilor, precum și a sânilor.

Mare atenție – pacienții cu pace-maker (stimulator cardiac), cei cu tije sau orice metal fixat în corp, valve cardiace metalice sau proteze nu pot efectua RMN. Informați medicul specialist despre aceste situații.

Nu există efecte adverse secundare expunerii la câmpul magnetic. Tatuajele sau machiajul permanent realizate cu pigment pe baza de fier pot provoca iritații ale pielii.