Investigaţii medicale: CT – computer tomograf

Computer tomograful sau prescurtat – CT-ul, presupune o investigație performantă, nedureroasă și care utilizează raze X.

Spre deosebire de radiografie, cu ajutorul CT ului poate fi vizualizat întregul organism, pe secțiuni de diverse grosimi.

Detaliile anatomice se observă mult mai bine și se pot face măsurători care determină dacă ceea ce se vede este o tumoră, o acumulare de sânge, de puroi sau de aer.

Uneori este necesară o substanță de contrast administrată intravenos sau pe cale orală. Aceasta poate determina senzatia de caldura si aparitia unui gust metalic in gura.

Mare atenție, la substanța de contrast se pot dezvolta alergii, chiar șoc anafilactic. De asemenea, este important să aveți la zi analizele de sânge care evaluează funcția renală. Un pacient ai cărui rinichi nu funcționează corect nu poate elimina substanța de contrast din organism și poate dezvolta insuficiență renală.

Tomografia computerizată nu se realizează în timpul sarcinii, iar prezența obiectelor metalice poate determina imagini greu de interpretat.