Confidenţialitate

Investigație BBC: Deșeuri din Marea Britanie ajung ilegal în România sub formă de mărfuri second-hand | AUDIO

O investigație BBC a scos la iveală felul în care cantități importante de deșeuri din Marea Britanie ajung ilegal în România. Autoritățile române spun că transporturile ajung în țară ca marfuri second-hand, dar că – în realitate – sunt gunoaie. Din toată această afacere se câștigă milioane de euro – scriu jurnaliștii britanici.

Deșeuri din gospodăriile Marii Britanii, departe de țara de origine. Mai multe tone au fost descoperite de ofițerii vamali într-un port românesc”, asta spune BBC despre fenomenul deșeurilor britanice.

Deșeurile au venit însoțite de acte pentru „mărfuri la mâna a doua”, dar sunt, de fapt, doar lucruri scoase din uz, fără nicio valoare – „Cuptor cu microunde” – de exemplu.

„Senzația mea este că România este groapa de gunoi a Europei”, spune reprezentantul Gărzii de Mediu.

 

Autoritățile românești spun că au nevoie de ajutorul autorităților britanice pentru a pune capăt acestui tip de infracțiune. Însă, exporturile de deșeuri britanice continuă.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, apare la sfârșitul reportajului și spune că „Se distruge calitatea apei și a solului, după cum vedeți. Se distruge calitatea aerului și a vieții”.

Recent, ambasadorul britanic la București se arăta îngrijorat de amploarea pe care a luat-o fenomenul pe care-l numea „de natură infracțională”.

Sursa foto: Twitter / BBC News (UK)

Citește și: Profesorul Răzvan Cherecheș, despre evoluția pandemiei: După sărbători, vom avea o creștere accentuată a cazurilor | AUDIO

Autor: Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.