Confidenţialitate

Investigație a Comisiei Europene la două aeroporturi din România

Aeroportul internațional din Cluj-Napoca și cel din Târgu Mureș sunt suspectate că ar fi favorizat o anumită companie de transport aerian.  Comisia Europeană verifică și dacă ajutoarele de stat primite de cele două aeroporturi sunt conforme cu normele europene.

Comisia Europeană a primit o plângere, potrivit căreia aeroportul internațional din Cluj, al doilea ca importanță din România, ar fi acordat companiei low-cost Wizz Air un ajutor de stat ilegal. Prin intermediul unor acorduri încheiate între 2007 și 2010, aeroportul clujean ar fi remunerat acest operator aerian pentru servicii de publicitate prestate județului Cluj. Compania beneficia, în schimb, de condiții avantajoase pe aeroport, în special în ceea ce privește numărul curselor.

Comisia Europeană este îngrijorată că unele clauze din aceste acorduri ar fi conferit Wizz Air un avantaj economic nejustificat față de concurenții săi.

Și aeroportul din Târgu Mureș este anchetat de Comisia Europeană, după ce același operator aerian, Wizz Air ar fi beneficiat de tarife aeroportuare extrem de mici.

Comisia Europeană verifică și dacă ajutoarele de stat acordate de autorități celor două aeroporturi respectă normele europene. Potrivit acestora, trebuie evitate investițiile în infrastructura care generează supracapacitate. Cu alte cuvinte, nu trebuie aruncați bani pentru a crește numărul aeroporturilor neprofitabile, în aceeași zonă de deservire. Iar aeroportul din Târgu Mureș se află, față de cel din Cluj la o distanță de 103 kilometri, care poate fi parcursă cu mașina într-o oră și 50 de minute.

Conducerea aeroportului din Cluj a anunțat că nu își face griji în privința investigației Comisiei Europene, deoarece a respectat legislația europeană.Directorul Aeroportului, David Ciceo a spus pentru Mediafax că reclamația a fost depusă, în anii trecuți, de o companie aeriană, dar faptele sesizate nu sunt adevărate.