Confidenţialitate

Invazia Rusiei în Ucraina, ziua a 9-a: Armata rusă deține controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie. Echipa lui Navalnîi cheamă la proteste zilnice

Este vineri, 4 martie, și ziua a 9-a de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Europa FM vă ține la curent cu ultimele informații despre situația din țara vecină.

Update 15.30 Jens Stoltenberg spune că NATO nu va lua parte la un conflict militar între Rusia și Ucraina și nici nu se implică în închiderea spațiului aerian din țara vecină. „Continuăm să sprijinim Ucraina. NATO nu va participa la un conflict militar prin trimiterea de trupe sau închiderea spațiului aerian. Astfel de pași ar putea duce la o agravare a situației.”

Stoltenberg: “We continue to support Ukraine. NATO will not participate in a military conflict by providing ground troops or closing the skies. Such steps could lead to further escalation . ”

Update 13.58 Organismul de supraveghere și reglementare din Rusia a decis să blocheze mai multe site-uri, printre care BBC, Voice of America, Radio Europa Liberă Deutsche Welle și Meduza ( un site rusesc al jurnaliștilor independenți).

Update 13.50 Un nou discurs susținut de Vladimir Putin, în care solicită vecinilor Rusiei să „nu exagereze situația” actuală prin impunerea unor noi restricții Kremlinului. ”Nu avem niciun fel de intenții rele împotriva vecinilor noștri”, a spus Putin. Reacția șefului Federației Ruse vine după ce la Bruxelles miniștri de externe din Occident s-au reunit pentru a discuta noi măsuri împotriva Kremlinului.

Update 12.49 Consiliul pentru Drepturile Omului a decis înființarea în regim de urgență a unei comisii internaționale care să investigheze agresiunile Rusiei asupra Ucrainei, cu 32 de voturi pentru și 2 împotrivă.

Update 12.49 Kharkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este vizat din nou de bombardamente. Atacurile vizează blocuri de apartamente, potrivit companiei de știri Nexta.

Update 12.26 Jucătorul de tenis Daniil Medvedev și-a scos steagul Rusiei din pagina de Instagram. Fanii sportivului au atras atenția că, până acum, drapelul Federației Ruse se afla poziționat alături de cuvintele „jucător profesionist de tenis”. Medvedev are în continuare steagul Rusiei pe contul de Twitter.

Update 12.00 Agenția Internațională pentru Energie Atomică transmite că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivității în zona centralei nucleare Zaporojie, despre care Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina spune că se află sub ocupație rusă.

„Peste noapte, un proiectil a lovit o clădire din amplasamentul fabricii. Clădirea nu face parte din zona cu reactoare. Acest lucru a provocat un incendiu localizat care a fost stins de pompierii locali. Toate sistemele de siguranță din fabrică nu au fost afectate. [Nu a existat] nicio eliberare de material radioactiv”, a transmis Rafael Grossi, directorul general AIEA, potrivit BBC.

Update 11.52 Ministrul Apărării din Ucraina spune că forțele armate au recuperat mai mult echipament militar rusesc decât a fost înzestrată apărarea din țara vecină în ultimii 8 ani.

Update 10.57 Echipa oponentului rus Alexei Navalnîi anunță startul unor proteste zilnice pe întreg teritoriul Rusiei. „Ieșiți în piețele principale din orașele voastre în zilele lucrătoare, de la ora 19.00 și în weekend și sărbători legale, de la 14.00”, este mesajul transmis de echipa lui Navalnîi , aflat în continuare în închisoare.

Update 8.26 Zona centralei nucleare Zaporojie a fost ocupată de armata rusă, anunță Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, citat de agenția de știri Unian.

Kievul acuză Moscova de “teroarea nucleară” după ce forțele ruse au bombardat, în această noapte, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporojie, situată în centrul Ucrainei. Un incendiu a izbucnit la fața locului, fiind stins de angajații sitului. Flăcările nu au afectat instalațiile! Nivelul radiațiilor a rămas neschimbat, transmit autoritățile.

Primarul localității Zaporijie Dmitro Orlov a scris pe Telegram că o sută de vehicule militare ruseşti s-au apropiat de centrala nucleară. Atacul vine după ce miercuri, sute de angajaţi ai centralei nucleare au încercat să împiedice cu mai multe camioane şi cauciucuri o coloană a armatei ruse să pătrundă în centrală.

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară. Liderul de la Casa Alba s-a alăturat omologului ucrainean pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei.   Și premierul britanic Boris Johnson a denunţat “acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus cerând organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU “în următoarele ore”.

La finalul unei runde secunde de negocieri, Ucraina şi Rusia au convenit să organizeze ”culoare umanitare” pentru evacuarea civililor din zonele de război. Cele două părţi au convenit, de asemenea, asupra livrării de alimente şi medicamente în sectoarele unde se desfăşoară cele mai grele lupte. O nouă rundă de negocieri, a treia, ar urma să se desfăşoare la începutul săptămânii viitoare.

Port la Marea Neagră, Odessa se pregătește de un asalt maritim și terestru. Navele ruse de desant făceau aseară exerciții pentru debarcare. Pe străzile Odessei au fost ridicate baricade din cauciucuri uzate.

La Mariupol, locuitorii au rămas fără energie electrică. Rezervele de apă și hrană sunt epuizate.

La Herson, militarii ruși patrulează pe străzi, dar steagul ucrainean a rămas arborat.

O echipă a Curții Penale Internaționale a ajuns în Ucraina pentru o anchetă la fața locului după sesizarea primită despre crime de război comise de armata rusă. Moscova nu recunoaște autoritatea instanței cu sediul la Haga.

Citește și: Mădălin Hodor, despre cine-l poate opri pe Putin: Nu cred că vor face asta oamenii din anturajul lui | VIDEO

Într-o discuție telefonică de o oră și jumătate avută joi cu omologul francez, președintele rus a transmis că intenționează să continue “fără compromis” operațiunea militară împotriva – citez – “naționaliștilor” ucraineni, pe care îi acuză că folosesc civilii ca scuturi umane.  Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că vrea de-militarizarea și neutralitatea Ucrainei, astfel încât să nu mai prezinte riscuri la adresa securității Rusiei. Liderul de la Paris s-a arătat pesimist că războiul va înceta prea curând.

Aflată joi la București, șefa Comisiei Europene a mulţumit României pentru solidaritatea manifestată prin primirea celor aproape 150.000 de refugiaţi şi prin găzduirea unui centru de distribuire a asistenţei umanitare.

Executivul comunitar va oferi cel puţin o jumătate de miliard de euro pentru gestionarea consecinţelor devastatoare ale războiului “atroce”, a declarat Ursula von der Leyen.

Foto: Twitter

Citește și: Lista companiilor care au ieșit de pe piața din Rusia. Apple, BMW, H&M și Cola-Cola, printre acestea