Confidenţialitate

InvataSa.ro (P)

Probabil că încă nu aţi auzit de www.InvataSa.ro – comunitatea Studento-Profesorilor dar ca toată lumea care-şi duce traiul pe meleaguri mioritice ştiţi că educatia in România este varză. Am scris şi eu despre asta, au scris şi alţii mult mai în temă decât mine. Sigur că am putea polemiza la nesfârşit pe marginea motivelor pentru care suntem în această situaţie nefericită.

De la lipsa lui 6% din PIB şi salariile de mizerie, la profesorii dinozauri care continuă să predea ca acum 50 de ani de parcă trăiesc în vârf de munte şi până la elevii sau studenţii cărora nu le pasă decât să se dea pe Facebook şi să piardă vremea în cluburile şi barurile din Centrul Vechi. Dar ce-ar fi dacă am şi face ceva să schimbăm lucrurile?

Acum vreo 9 luni mi-a venit ideea să infiinţez un hipermarket de învăţare. Că dacă tot zice lumea că românu’ e priceput la toate şi-i place să umple coşul la magazin cu chestii ieftine, m-am gândit că poate acelaşi mecanism va funcţiona în favoarea educaţiei.

Viziunea mea a fost să democratizăm educaţia în sensul că România ar putea deveni un campus universitar uriaş, că fiecare adresă ar putea fi o potenţială locaţie de învăţare şi că fiecare român ar putea fi şi profesor şi student în acelaşi timp. Nu e tare!? Adică nu ar fi super să existe un loc unde poţi să te duci şi să găseşti tot ce-şi trece prin cap să înveţi? Rapid, de la cineva care se pricepe şi pe bani puţini.

M-am gândit că sunt foarte mulţi oameni talentaţi sau pricepuţi la ceva dar care răman poate pentru toată viaţa în anonimat. Pentru că nu au şansa să răzbească, curajul să incerce sau cadrul unde s-o facă. Ca micii producători care nu au loc in supermarket pentru ca nu au cum să achite taxa de raft.

In plus mi-am zis că poate hipermarketul asta de învăţare va construi în jurul lui o comunitate de oameni care sunt incitaţi de demersul ăsta al meu şi de mesajul că e timpul să şi facă ceva ca să aibe o viaţă mai împlinită. Să nu mai aştepte să li se întample sau să li se dea. Că pot face bani învăţându-i pe alţii ceva la care ei sunt talentaţi sau se pricep pentru că-i pasionează subiectul. M-am gândit că poate se înmulţesc antreprenorii in timp ce informaţii şi deprinderi diverse vor inunda intelectul colectiv din România.

În final m-am mai gândit că din ce în ce mai mulţi oameni se vor adăuga comunităţii ăsteia şi că în felul ăsta se va crea o mişcare care să contrabalanseze individualismul şi egoismul care caracterizează societatea românească de astăzi. Că poate comunitatea asta va fi un declanşator al solidarităţii, al setei şi respectului faţă de cunoaştere.

Am fost suficient de convingător încât să le fac să creadă că este o idee misto si pe Diana şi Clara, colegele mele din Achieveglobal. După care am început să discutăm cu prieteni şi cunoscuţi iar feedbackul a fost foarte încurajator. Fără rezerve ideea i-a încântat şi ne-au promis că ne vor susţine. Ca să facem o treabă profi am vorbit cu prietenii de la Rusu & Borţun care s-au apucat să ne construiască brandul. După câteva întâlniri am decis numele şi imaginea pentru hipermarketul nostru de învăţare: InvataSa.ro – comunitatea Studento-Profesorilor. După alte câteva luni am urcat website-ul şi l-am lansat în teste. Acum funcţionează normal (sperăm să nu mai existe bug-uri!) şi vă invităm să vă alăturaţi visului nostru dacă el vă sună bine.

Ideea este simplă. Intraţi pe www.invatasa.ro şi vă faceţi cont. Dacă vreţi să fiţi Profesor si să ne învăţaţi ceva, vă înscrieţi cursul, vă alegeţi locul unde vreţi să ne chemaţi (sunt deja câteva locaţii pe site sau vă puteţi alege voi una pe care o găsiţi potrivită), vă stabiliţi preţul pe care vreţi să-l cereţi şi data când veţi preda.

După asta postaţi cursul şi vă puteţi apuca să daţi sfoară în ţară. Şi noi vom face acelaşi lucru în aşa fel încât să încercăm împreună să convingem cât mai mulţi oameni să se înscrie. Dacă vreţi să fiţi Student si vreţi să învăţaţi ceva, căutaţi prin cursuri sau după tag-uri, înscrieţi-vă la curs plătind taxa de înscriere şi notaţi-vă ziua cu pricina în agendă.

Spor la cumpărături de învăţare!

(Dan Berteanu, Partner al companiei de consultanţă AchieveGlobal CEE)