Între mare și munte: Soci, stațiunea luxoasă a Rusiei

Deși Rusia nu are imaginea unei destinații potrivite pentru vacanța de vară – pentru că e o țară rece chiar și în sezonul estival – Soci iese din această schemă: clima este bândă, cu veri lungi și însorite. Prin urmare, esre destinația perfectă pentru vacanța la mare.

 

Soci este capitala neoficială a Rivierei caucaziene. Cea mai importantă stațiune balneară și de agrement din Rusia este scăldată de apele Mării Negre și străjuită de Munții Caucaz. E renumită pentru plaje, dar și  pârtiile de schi. În urmă cu doi ani a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă.

 

Soci este exact ceea ce e Mamaia pentru români: cea mai populară destinație de vară. Pe vremuri, era și locul preferat al lui Stalin. Acesta se retrăgea la Soci trei luni pe an. Astăzi, vila somptuoasă, cu vedere la mare, a fost transformată în hotel de lux. Pentru câteva zeci de euro pe noapte, vizitatorii se pot odihni chiar în unul dintre dormitoarele lui Stalin.

Vila lui Stalin

Cei care sunt doar în trecere pe aici pot intra în biroul temutului dictator, unde se pot fotografia lângă statuia de ceară a acestuia. De asemenea, vor afla mai multe despre obiceiurile lui Stalin: de pildă, îi plăcea să bea vin alb de Pietroasele adus din România.

Statuia de ceara a lui Stalin

Vila lui Stalin, la fel ca întreaga stațiune, reflectă luxul rusesc. Soci este unul dintre cele mai selecte orașe din Rusia, cu străzi liniștite, de-a lungul cărora se află clădiri foarte frumoase. În plus, orașul are mai multe porturi comerciale și de agrement, în care ancorează iahturi de lux și ambarcațiuni de toate dimensiunile.

 

Pentru cei care vor să exploreze orașul, alte obiective turistice sunt Parcul-Dendrariu, amenajat la începutul secolului trecut în jurul unei foste reședințe de vacanță a familiei imperiale, Delfinariul și Teatrul din Soci.

soci 2

Cei care vor doar să stea la soare vor descoperi plaje cu nisip fin și curat, iar cei care au prea multă energie pot face scufundări, schi nautic sau plimbări cu barca.

 

Atenție! nu e o destinație ieftină: cinci nopți într-un hotel de patru stele în luna iulie costă de la 8-900 de euro.