Confidenţialitate

„Între Chin și Amin”, film despre „Experimentul Pitești”, gata de premieră

Un film despre cutremurătoarele torturi de la Pitești, cunoscute ca „Experimentul Pitești” sau „Fenomenul Pitești”, este gata de premieră. „Între Chin și Amin” va fi lansat în toată țara la început de octombrie. Un film de Toma Enache, cunoscut publicului pentru spectacolele de teatru și pentru filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân.

Într-o țară în care puțini torționari au ajuns în fața justiției iar temuții „securiști” de dinainte de 1989 s-au „evaporat”, filmul „Între Chin și Amin” ne ajută să nu uităm de cutremurătoarele torturi de care au fost capabili românii față de români în anii de coșmar de la începutul regimului comunist din România. Producția independentă a lui Toma Enache va avea premiera în seara de 1 octombrie 2019 la Cinema Pro, București.

Cutremurătorul „Experiment de la Pitești” e una dintre paginile pătate cu sânge ale României pentru care nu s-a căutat niciodată niciun vinovat. E considerat cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din țările est-europene, cu mii de victime.

Închisoarea Pitești a fost cea în care s-au produs terifiantele încercări de „reeducare” din perioada 1949-1952. „Reeducarea” celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Erau vizați în general tineri și membri ai  Partidului Național Țărănesc și Partidului Național Liberal, partide interzise. Lor li s-au adăugat susținătorii legionarilor, ai „Gărzii de Fier” și evrei. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Toma Enache, la „Sus cortina!”, cu Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Între Chin și Amin” este un film clasic, care aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare, cu un titlu inspirat de un vers dintr-o poezie scrisă de regizorul Toma Enache în anii ’90, un omagiu adus tuturor victimelor din închisorile comuniste.

„Între Chin şi Amin este un tribut adus celor care au cunoscut suferința. Poveştile uluitoare de viaţă şi de rezistenţă ale unor oameni fantastici, poveşti care au luat naştere în perioada reeducării, m-au determinat să fac acest film. Am simţit că rezistenţă şi tăria de caracter ale acestor oameni trebuiau mărturisite şi într-un film. Nimic legat de acest subiect nu e uşor.” Toma Enache

„Între Chin și Amin” este realizat din fonduri private și va fi distribuit de La Steaua Film Studios.

„Chiar şi să asculţi adevărul despre ce s-a întâmplat acolo e greu şi dureros. Chinurile şi torturile la care au fost supuşi acei oameni sunt de neimaginat iar transpunerea lor într-un film artistic nu poate fi nici ea uşoară. Am considerat că este de datoria noastră să povestim lumii, atât cât putem noi, despre aceste adevăruri dureroase, despre suferințele îndurate de acești superoameni, despre puterea lor de a răbda, și în final, de a ierta.” Toma Enache

Filmul va ajunge în 39 de orașe din România. După premiera din București, vor urma priecțiile din Constanța (2 octombrie), Tulcea (3 octombrie), Slobozia (4 octombrie), Năvodari & Ovidiu ( 5 octombrie), Pitești (6 octombrie), Călărași ( 7 octombrie), Mihail Kogălniceanu, Cumpăna (8 octombrie), Slatina (9 octombrie). Vor urma reprezentațiile din Râmnicu Vâlcea și Craiova (10 octombrie), Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Lugoj, Timișoara, Reșița, Oțelul Roșu, Caransebeș, Sibiu, Sebeș, Aiud, Arad, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Făgăraș, Brașov, etc.

În rolurile principale îi puteți vedea pe Ana Pârvu, Vali V. Popescu, Kira Hagi și Constantin Cotimanis. Din distribuție mai fac parte: Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Dragoș Stoica, Bogdan Sălceanu, Iany Panait, Remus Stănescu, Adrian Culețu, Mircea Taiss, Iulian Trăistaru, Armand Crișan, Ștefan Gota, Petrică Moraru, Alexandru Mereuță, Adrian Anghel, Daniel Nițoi, Cătălin Bocârnea, Michael Szegedi, Stelică Murariu, Octav Bjoza, George Stanca, Daniel Sin, Alin Ailioaei, Tina Malamă, Tașcu Lala, Vlad Buzea. Cu participarea extraordinară a actorilor Ion Dichiseanu și Cezara Dafinescu.

„Între chin și amin… Da… Așa a fost perioada istorică în care filmul nostru își are rădăcinile, așa am fost și eu atunci când Toma Enache mi-a propus să joc una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor. Am făcut-o pentru că am simțit că trebuie să lăsăm mărturie, să ne cerem iertare pentru tot ce s-a întâmplat și nu trebuie să se mai întâmple. Amin!” Constantin Cotimanis