Intre 3 si 5 zile – atat va dura inspectarea convoiului umanitar rus de catre fortele ucrainene

Cele 280 de camioane staționează de mai bine de două zile la 30 de kilometri de granița ruso-ucraineană. Între timp, Serviciul de Securitate din Ucraina suspectează că vehiculele rusești ar fi conduse de fapt de militari deghizați în șoferi.

Șeful Serviciului de Inspecție Fiscală din Ucraina a anunțat că 50 de polițiști și vameșii vor inspecta cu mare atenție fiecare din cele 280 de camioane încărcate cu ajutoare. Ei vor fi ajutați de câini dresați special să caute arme, persoane și droguri. În funcție de încărcătura acestor vehicule, inspecția ar putea dura între 3 și 5 zile.

Între timp, insurgenții proruși acuză Kievul că întârzie în mod deliberat livrarea ajutoarelor, mai ales că situația în regiunea Donețk este critică.

Autoritățile ucraiene doresc să se asigure însă că nu vor exista surprize neplăcute livrate de Rusia odată cu alimentele și medicamentele promise populației din estul țării. Serviciul de Securitate ucrainean consideră că 1000 de militari ruși ar încerca să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, deghizându-se în șoferi și însoțitori ai acestora. În plus, camioanele ar fi fost vopsite recent în alb, pentru a ascunde de fapt că sunt militare.

De partea cealaltă, Moscova a precizat că vehiculele sunt noi și pe jumătate goale, deoarece ar fi riscant să transporte greutăți mari. Ministrul rus al Apărării l-a asigurat pe omologul său american că niciun militar nu se află în convoiul umanitar trimis spre Ucraina.

După ce presa britanică a dezvăluit că mai multe blindate rusești au trecut granița în Ucraina, cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și i-a cerut să oprească trimiterea de armament către insurgenții din Ucraina. Președintele Traian Băsescu a vorbit și el la telefon cu vicepreședintele american Joe Biden, iar cei doi s-au arătat îngrijorați că sub paravanul ajutoarelor umanitare, Rusia ar încearca să intervină în Ucraina, ceea ce ar încălca legislația internațională, dar și suvernanitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Între timp, la Lugansk, armata ucraineană a preluat controlul asupra unei zone unde se afla spitalul regional, iar pe străzile orașului s-au dat lupte și s-au auzit explozii. Din păcate, atacurile rebelilor proruși au vizat și locuințele unor civili.