Confidenţialitate

Intrare liberă la Peleș la 133 de ani de la inaugurarea castelului

Intrarea la  Castelul Peleș este liberă astăzi, întrucât se sărbătoresc 133 de ani de la inaugurarea palatului. Vizitatorii sunt așteptați până la ora 16 și un sfert.   Doar o parte din cele 160 de camere sunt deschise pentru public.

 

Fostă reşedinţă de vară a regilor României, Castelul Peleş de la Sinaia a fost construit  la dorinţa Regelui Carol I. Pentru vremea respectivă, avea dotări foarte moderne. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acţionat de un motor electric. Datorită uzinei electrice proprii, Peleşul a fost primul castel complet electrificat din Europa.

Până la finalizarea lucrărilor, Regele Carol I şi Regina Elisabeta au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Aici s-a născut Regele Carol al II-lea, iar la Foişor – regele Mihai I.

După 1948, castelul a fost confiscat de regimul comunist. Câțiva ani mai târziu devine muzeu. După Revoluția din 89, castelul şi Pelişorul reintră în circuitul turistic. În 2007, castelul Peleş a fost retrocedat Regelui Mihai I, care decide să îl păstreze ca muzeu.