Confidenţialitate

Intra in vigoare un nou contract-cadru in sanatate

Vaccinarea copiilor si a elevilor se va face numai la medicul de familie, care vor putea acorda un număr mai mare de consultaţii la domiciliul bolnavilor. Printre noile reguli din sistemul sanitar care intra maine in vigoare, odată cu noul contract cadru din sanatate, se afla un program nou de radioterapie şi reluarea asigurării gratuite a fertilizării in vitro.

După 1 aprilie, coplata va fi percepută doar pentru ingrijirile ambulatorii de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu era prevăzută pina acum. Asiguraţii vor plăti cel putin 5 lei si cel mult 10 lei pe seria de proceduri. Spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate vor fi obligate să asigure pacientilor internaţi tratamentul de care au nevoie, fiindu-le interzis să mai trimită bolnavii să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare.

Tot de maine, medicii de familie vor putea face tratamente injectabile la cabinet, iar numarul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate bolnavilor nedeplasabili s-a dublat, ajungând la 42. A crescut si numărul consultaţiilor care se acordă anual fiecărui asigurat precum si suferinzilor de afecţiuni cronice. În pachetul de bază au fost introduse proceduri noi : biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale si al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză şi terapii de genetică medicală.

Începând cu 1 aprilie, se vor derula 29 de programe naţionale de sănătate. 15 dintre ele, cu impact major asupra sănătăţii publice, vor fi derulate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii, iar celelalte 14 de către CNAS. Cele 15 programe naţionale de sănătate gestionate de către MS au un buget de peste 631 milioane de lei, cu aproximativ 20 la sută mai mult faţă de 2014.

În cadrul Programului naţional de oncologie, va funcţiona, de la 1 mai, un subprogram de radioterapie, cu buget distinct. Programul naţional de ortopedie va avea un nou obiectiv: tratamentul instabilităţilor articulare cronice prin implanturi de fixare, care să permită amânarea perioadei de implantare a unei endoproteze, respectiv a unei endoproteze de revizie.

Un nou obiectiv se referă la folosirea aparaturii de înaltă performanţă pentru stimularea cerebrală profundă la bolnavii cu distonii generalizate sau distonii focale/segmentare rezistente la terapia cu toxină botulinică. Totodată, va fi reluată efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro şi embriotransfer, pentru cuplurile care au nevoie de tratament pentru a avea copii.