Confidenţialitate

Într-un singur an, poluarea cu particule fine a dus la moartea a cel puţin 238.000 de persoane din UE, arată Agenția Europeană de Mediu

Raport al Agenţiei Europene de Mediu publicat joi. Poluarea aerului cu particule fine a provocat cel puţin 238.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2020.

Raportul agenţiei europene arătă că poluarea aerului reprezintă „cel mai mare risc de sănătate legat de mediu în Europa şi are un impact semnificativ asupra sănătăţii populaţiei europene, mai ales în zonele urbane”, în pofida scăderii emisiilor celor mai importanţi poluanţi atmosferici în blocul comunitar.

Potrivit celor mai recente estimări ale Agenţiei Europene de Mediu, cel puţin 238.000 de persoane au murit prematur în statele membre ale UE în 2020 din cauza expunerii la particule fine în suspensie (PM 2,5); aproximativ 96% din populaţia urbană este expusă la niveluri peste cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit raportului, se înregistrează o uşoară creştere faţă de 2019, an în care particulele fine, care pătrund adânc în plămâni, au provocat moartea prematură a aproximativ 231.000 de persoane.

Poluarea cu dioxid de azot a dus la 49.000 de decese premature în 2020, iar expunerea la ozon la 24.000, a mai precizat agenţia de mediu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Arderile ilegale de deșeuri ar putea să nu mai fie sancționate penal în România. „Ne întoarcem de unde am plecat”, spun cei de la AerLive | AUDIO