Confidenţialitate

Interzicerea fumatului în spațiile publice închise, la votul Camerei Deputaților

Fumatul va fi interzis în toate spațiile publice închise – inclusiv în restaurante, baruri și cluburi – dar și în spațiile de joacă pentru copii.

Cine nu respectă regula va fi amendat, iar în cazul firmelor sancțiunile pot merge până la suspendarea activității sau chiar închiderea unităților.

Proiectul urmează să primească, astăzi, votul final în Camera Deputaților. Unele prevederi sunt contestate de producătorii de tutun și reprezentanții marilor magazine.

Interzis până acum în spitale și în mijloacele de transport în comun, fumatul nu va mai fi permis nici în baruri, restaurante, cluburi, spații închise de la locul de muncă și nici în spațiile de joacă pentru copii, fie că e vorba de parcuri. Singura excepție o reprezintă celulele deținuților din penitenciarele de maximă siguranță.

Nici țigările electronice nu vor mai putea fi folosite în mijloacele de transport în comun. Cine nu respectă noile reguli riscă o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

În cazul barurilor și al restaurantelor sancțiunile sunt și mai mari, anume 5.000 de lei la prima abatere, 10.000 de lei plus suspendarea activității până la remedierea problemei, la a doua abatere și 15.000 de lei la care se adaugă închiderea localului, la cea de-a treia abatere.

Spațiile special amenajate pentru fumători trebuie să fie marcate vizil cu indicatoare de genul “loc pentru fumat”, trebuie să aibă sisteme de ventilație care să permită eliminarea fumului de tutun, dar și scrumiere și extinctoare.

Producătorii de tutun și reprezentanții marilor magazine au cerut eliminarea unui amendament care prevede că în unităţile în care se comercializează produsele din tutun este interzisă afişarea acestora în locurile obligatorii de trecere”. Ei spun că fumătorii nu vor mai ști dacă un magazin vinde sau nu țigări. În plus, nu ar fi fost definite clar locurile obligatorii de trecere: dacă acestea reprezintă casa de marcat, raftul, vitrina, intrarea în magazin sau toaleta.

Dacă deputații vor aproba acest proiect, documentul va merge la Cotroceni pentru promulgare. Noile interdicții intră în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial.