Confidenţialitate

Interviul cu prințesa Diana, realizat de jurnalistul BBC Martin Bashir, obținut prin înșelăciune, arată raportul unui fost judecător al Curţii Supreme

Un raport independent realizat de John Dyson, un fost judecător al Curţii Supreme Britanice, arată că interviul istoric realizat în 1995, cu prințesa Diana, de către jurnalistul Martin Bashir, a fost obținut prin înșelăciune.

Copiii prințesei Diana, prinții William și Harry, au reacționat vineri.

În timp ce William acuză că interviul a dus la înrăutățirea relației Dianei cu soțul său, Prințul Charles, Harry spune că practici precum cele folosite de jurnalistul care a intervievat-o pe Diana au dus la moartea mamei sale.

În interviul din 1995, acordat jurnalistului BBC Martin Bashir, prințesa Diana a mărturisit suferința personală cruntă, explicând că în căsnicia sa erau de fapt ”trei persoane” și nu două. Se referea la relaţia pe care prinţul Charles o avea cu Camilla Parker Bowles.

Acum însă, la mai bine de un sfert de secol după acel interviu, un raport arată că jurnalistul a înșelat în încercarea de a ajunge la prințesa Diana, prin intermediul fratelui său.

I-ar fi spus acestuia minciuni, de exemplu, că știa că Diana este ascultată de serviciile secrete, iar apropiați ai familiei sale ar fi plătiți să furnizeze informații despre ea.

”Prin comportamentul său înşelător, Bashir a reuşit să organizeze întâlnirea care a condus la interviu”, se arată în raportul unui fost judecător al Curţii Supreme, John Dyson.

Într-un comunicat, directorul general al BBC, Tim Davie, a afirmat că ”acceptă concluziile” acestei anchete.

Fiul cel mare al Prințesei Diana, prințul William, a spus vineri dimineață că felul în care a fost obținut interviul a influențat spusele mamei sale.

“Interviul a avut o contribuție majoră la înrăutățirea relației dintre părinții mei și a rănit continuu pe alții”, a spus prințul William.

La rândul său, prințul Harry, care a renunțat la rolul său în cadrul Casei Regale, de teama ca soția sa să nu treacă prin aceleași suferința ca mama sa, a declarat:

“Consecințele culturii de a exploata și practicile lipsite de etică, în final, au ucis-o pe mama.”

“Ce mă îngrijorează este că asemenea practici încă există”, a adăugat fiul cel mic al prințesei Diana și al prințului Charles.