Confidenţialitate

Interviu cu Radu Jude: Masacrul de la Odesa, la premiile Oscar – VIDEO

Cel de-al șaselea lungmetraj al regizorului Radu Jude, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019.

“E un film căruia nu i-am găsit o formă clasică, o naraţiune cu cap şi coadă. E ca un colaj. Şi un colaj funcţionează atunci când te uiţi la întreaga operă, nu doar la fragmente. Sunt foarte multe reproşuri legate de anumite scene sau lucruri şi la care nu pot să răspund decât prin a spune că ele, chiar dacă sunt neinteresante sau neplăcute, îşi găsesc sens în momentul în care filmul se încheie şi l-ai văzut întreg”, explică Radu Jude. 

“Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, primul film românesc care a fost premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera mondială în luna iulie a acestui an, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

„«Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari». Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declara Radu Jude.