INTERVIU cu Alina Cojocaru, una dintre cele mai cunoscute balerine din lume – AUDIO

interviu de Anca Grădinaru

Alina Cojocaru este româncă, însă românii o cunosc prea puțin. Se află însă în topul celor mai mari balerini din istorie, alături de Anna Pavlova sau Rudolf Nureyev.

A plecat din România la doar 9 ani, la Kiev, unde avea să învețe să simtă baletul așa cum numai balerinii ruși o pot face: în timp, se transformă atât de mult încât personajele cărora le dau viață pe scenă le fură viața, iar ei nu-și mai aparțin.

La Kiev, Alina Cojocaru a stat aproape 9 ani. La 18 ani, s-a mutat la Londra, unde mai fusese, dar unde, de această dată, a devenit membră a Baletul Regal. După numai 2 ani, a devenit prim balerină, una dintre cele mai tinere din istorie. Timp de aproape 12 ani, Alina Cojocaru a dansat pe toate scenele mari ale lumii: Opera din Paris, La Scala, Baletul Național din China, America, Cuba, Japonia. O face și acum.

În 2010, Alina Cojocaru a fost declarată balerina deceniului.

Acum un an, Alina Cojocaru și partenerul său de viață și de scenă, Johan Kobborg s-au retras de la Baletul Regal din Londra. În timp ce Johan a acceptat să preia funcția de director artistic al Operei Naționale București, Alina a devenit prin balerină a Baletului Național Englez și invitat permanet al Operei Naționale București.

Alina Cojocaru are acum 33 de ani și 26 de ani de balet. Abia acum, viața sa începe să însemne și altceva decât scenă. Abia acum revine mai des în România, la familie, abia acum realizează că a pierdut mici bucurii care o fac fericită și dincoace de scenă.

Ascultați un interviu cu Alina Cojocaru realizat de Anca Grădinaru

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/interviu-exclusiv-cu-alina-cojocaru”]