Interdicție SUA: fără laptopuri și tablete la bordul avioanelor care vin din Orientul Mijlociu

Cei care călătoresc cu avionul spre Statele Unite nu mai au voie să urce la bord cu laptopturi, tablete sau camere video. Interdicția a fost aprobată de Statele Unite și vizează persoanele care aleg companii aeriene din 8 țări predominant musulmane.

Interdicția aprobată de administrația Trump  afectează 9 companii aeriene, în special din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

Este vorba despre Royal Jordanian, Egypt Air, Turkish Airlines și Saudi Arabian Airlines. Pe listă se mai află Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates și Etihad Airways.

Toate aceste companii au la dispoziție 4 zile pentru a pune în practică noua măsură și pentru a-și înștiința pasagerii că dispozitivele electronice de mari dimensiuni vor fi permise numai în bagajul de cală. Cu alte cuvinte, călătorii nu vor putea folosi, pe durata călătoriei, laptopul, tableta, camera video, un dvd plajer sau diverse jocuri electronice. Vor avea voie doar cu telefonul mobil. Dispozitivele electronice medicale sunt de asemenea scutite de această interdicție.

Oficialii americani, citați de BBC News, au explicat că au stabilit această interdicție din motive de securitate și că unii extremiști ar fi planificat doborârea unor avioane cu ajutorul unor bombe ascunse în laptopuri sau alte dispozitive electronice.

De altfel, un astfel de incident s-a înregistrat în februarie anul trecut: într-un avion al unei companii din Dubai a explodat un laptop, la scurt timp după ce aeronava decolase din capitala Somaliei, Mogadishu. Avionul a reușit să aterizeze imediat, iar singurul care și-a pierdut viața a fost posesorul laptopului. Se pare că acestea avea un dispozitiv exploziv ascuns în laptop. Ulterior, atacul a fost revendicat de o grupare teroristă, afiliată Al-Qaida.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS