Interceptari in dosarul retrocedarilor ilegale

Apar primele interceptări din dosarul retrocedărilor ilegale în care apar nume grele din PSD – printre care Ilie Sârbu, socrul premierului, și Viorel Hrebenciuc.

Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat în soluţionarea retrocedării unei suprafeţe de 43.000 de hectare de teren forestier, pentru care ar fi fost făcută o contestaţie de către Romsilva.

Hrebenciuc s-ar fi bucurat și de sprijinul deputatului PSD Ioan Adam – și el audiat în dosar.

După cum relatează Mediafax, ar fi fost retrocedate ilegal foste moşii deţinute la începutul anilor 1900 de familia Ghica.

Anchetatorii au probe din care ar rezulta faptul că parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu și Ioan Adam erau nemulțumiți că Romsilva ar fi formulat contestații în instanță – referitoare la mai multe terenuri forestiere.

Nemulțumit că funcționarii Romsilva se opuneau retrocedărilor, Ioan Adam ar fi răbufnit într-un sms trimis lui Dan Bengescu : ‘Vă rog nu vă mai lăsaţi călcaţi în picioare de com. jud. Bacău şi Ghelase care au cerut strămutarea în 27 nov. Asta întrece orice închipuire’.

Mai departe, Adma ar fi apelat la Viorel Hrebenciuc care, la rândul său, ar fi luat legătura cu conducerea Romsilva prin intermediul lui Ilie Sârbu.

Între altele, Viorel Hrebenciuc ar fi încercat să-l liniștească pe Adam – cităm – ‘Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!’ …’Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi’.

În plus, social-democratul şi-ar fi ‘dat cuvântul’ că va rezolva problema şi îi va determina pe cei de la Romsilva, citez din nou, ‘să nu mai apere pădurile statului’.

La ieșirea de la audieri, Viorel Hrebenciuc a spus că i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat

În documente anchetatorilor se mai arată că cele 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri se numără Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana.