Întâlnire la nivel înalt UE-Turcia/ Criza migranților și aderarea Turciei la UE, pe agendă

Președintele Consiliului European Donald Tusk has se întâlnește astăzi la Bruxelles cu premierul Turciei,  Ahmet Davutoglu.

Cei doi lideri au pe agendă două subiecte dificile: criza migrației și presiunea Turciei de a fi acceptată mai repede membru al Uniunii Europene.

 

Întâlnirea șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană cu liderul  de la Ankara are loc în contextul în care negocierile pe tema crizei migranților sunt blocate, mai multe state au construit garduri la granițe, iar liderii celor 28 de state au decis să înăsprească controalele la frontierele externe.

La întâlnirile precedente, liderii europeni i-au promis președintelui Recep Tayyp Erdogan un ajutor inițial de trei miliarde de euro pentru ca Turcia să construiască urgent mai multe tabere pentru refugiații din Siria.

În primele luni ale anului, peste 650 de mii de migranți au plecat din Turcia, au traversat Grecia și au ajuns pe teritoriul Uniunii Europene.

Premierul turc a explicat însă că  „nimeni nu ar trebui să se aştepte ca Turcia să devină o ţară care se găzduiască toţi imigranţii, ca o tabără de concentrare”.

Discuțiile privind criza refugiaților se suprapun peste insistențele Turciei de a deveni mai repede membră a Uniunii Europene.

Joi, președintele Erdogan a declarat că, până la sfârșitul anului, Uniunea Europeană va deschide încă un capitol de negociere cu Turcia, al 17-lea.

De asemenea Turcia încearcă să obțină din partea UE  eliminarea vizelor de intrare în spațiul comunitar pentru  cei 78 de milioane de cetăţeni ai săi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS