Confidenţialitate

Întâlnire de guvern vineri pentru adoptarea ordonanței austerității. Măsurile pentru reducerea cheltuielilor din banii publici

Guvernul se reunește astăzi în ședință pentru a adopta așa-numita ordonanță a austerității, care prevede o serie de reduceri de cheltuieli bugetare. Premierul Ciucă estimează o economie de aproximativ un miliard de euro în urma implementării actului normativ, în condițiile în care gaura bugetară a fost estimată la 4 miliarde.

Ședința de guvern este programată pentru ora 10:00. Ordonanța de urgență a fost pusă în dezbatere publică zilele trecute și prevede o serie de tăieri de cheltuieli din bani publici.

1. Interzicerea angajărilor la stat în 2023

Una dintre măsuri vizează interzicerea angajărilor la stat pe tot parcursul anului 2023.

Excepție fac domeniile Educație și Sănătate. Acolo unde procedurile de angajare au început deja și au fost susținute concursurile scrise sau probele practice, ele vor continua.

2. Reducerea de 10% a cheltuielilor pentru toate instituțiile publice

O altă măsură vizează reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii pentru toate instituțiile publice. Vor fi interzise achizițiile de mașini, mobilier și aparatură birotică.

Excepție fac cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare, serviciile medicale și cele aferente sistemului de educație.

3. Posturile de consilieri pentru demnitari, reduse la jumătate

De asemenea, posturile de consilieri din cabinetele demnitarilor vor fi reduse la jumătate, urmând să fie concediați aproximativ 500 de oameni.

Ordonanța mai prevede că angajații care au titlul de doctor vor beneficia de sporul de 50% din salariul minim doar dacă își exercită profesia în domeniul în care și-au dat doctoratul.

4. Restrângerea consiliilor de administrație din care poate face parte o persoană

O altă măsură restrânge la maximum două consiliile de administrație din care o persoană poate face parte.

Cumulul pensiei cu salariul și supraimpozitarea, abandonate

Deși s-a discutat inițial și despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul sau a supraimpozitării veniturilor mai mari decât salariul președintelui, aceste măsuri au fost abandonate.

Economia bugetară estimată de Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a estimat economiile bugetare, în urma implementării acestor măsuri, la aproximativ 5,3 miliarde de lei, în condițiile în care ministrul Finanțelor a estimat gaura bugetară la suma de 20 de miliarde.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Analistul economic Bogdan Glăvan: „Supraimpozitarea cu 16% a bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele României, discriminatorie” | AUDIO