Insula Prinţilor, locul de basm unde maşinile sunt interzise – GALERIE FOTO

Insulele Prinţilor formează un arhipelag ce se situează în Marea Marmara, în apropiere de Istanbul, Turcia. Arhipelagul este compus din nouă insule, însă cea mai mare dintre ele, aşa cum îi spune şi numele, este Buyukada (Insula Mare).

Pe aceste insule se ajunge cu feribotul, insula Buyukada aflându-se la o distanţă de o oră şi jumătate de Istanbul.

Odată ajuns aici, vei fi surprins de liniştea, aerul curat, calmitatea locurilor şi lipsa totală a maşinilor.

Pe străzile înguste, împodobite cu flori viu colorate, terase şi magazine de suveniruri, localnicii şi turiştii circulă doar cu trăsuri trase de cai, biciclete sau maşini electrice.

Maşinile alimentate cu carburant (cu excepţia celor ce aparţin Poliţiei, Pompierilor, celor de marfă sau celor care strâng gunoiul) sunt interzise pentru a nu polua această oază feerică.

La cinci minute de locul debarcării, ajungi în piaţa din centrul insulei. Este o piaţă mică, înconjurată de restaurante cu specific pescăresc, magazine şi puncte de închiriat biciclete sau trăsuri.

Insulele poartă acest nume deoarece, în perioada Imperiului Bizantin, aici erau exilaţi prinţii şi membrii familiilor regale.

Astăzi, aici se retrag pentru a-şi petrece vacanţa turişti din toată lumea, însă o fac în linişte, discret, respectând caracteristica de bază a insulei.

De-o parte şi de alta a străduţelor se înalţă tăcute casele arătoase ale celor care au ales acest loc de poveste ca reşedinţă de vacanţă sau permanentă.

Mănăstirea Sfântului Mucenic Gheorghe

Pe insula Buyukada se află şi Mănăstirea Sfântului Mucenic Gheorghe, unde se crede că ar fi locuit acesta. Mănăstirea a fost ridicată în anul 963, în timpul împăratului Nicefor al II-lea Focas.

Privighetoarea, icoana făcătoare de minuni a Mucenicului Gheorge

Legenda spune că Mucenicul Gheorghe i s-a arătat în vis, în repetate rânduri, unui cioban. Îi spunea ciobanului să meargă să sape unde cântă privighetoarea. Ciobanul nu a înteles despre cine era vorba şi s-a dus la episcopul locului spunându-i că i se arată în vis un soldat pe cal alb.

Cei doi sapă în locul unde cânta privighetoarea şi acolo au găsit icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În timpul cruciadelor, Sfântul Mucenic Gheorghe a îngropat-o în acel loc, unde a stat ascunsă timp de 200 de ani.

90% – 95% dintre cei care vin să se roage pentru îndeplinirea dorinţelor la acestă icoană sunt musulmani, spune ghidul Radu Lucian Mărginean.

Cei cărora li s-au îndeplinit dorinţele pe care şi le-au pus rugându-se la acestă icoană, vin să lase drept ofrandă diferite obiecte: ceasuri, brăţări, cercei etc.

Clopoţelul, simbolul privighetorii

*Vizitarea Insulei Buyukada s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Tramp Travel.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS