Confidenţialitate

Institutul Cantacuzino nu produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 – 2016

Institutul Cantacuzino nu va face vaccin antigripal nici în sezonul 2015 – 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizaţii de fabricaţie şi de punere pe piaţă pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat încă din martie formula pentru vaccinul antigripal sezonier, aşa că deja s-a început preparea acestor produse.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii, iar ulterior a fost semnat un memorandum pentru reorganizare, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

Angajaţii Institutului Cantacuzino, dar şi studenţi la Medicină au protestat de mai multe ori faţă de situaţia în care se află instituţia, cerând inclusiv susţinerea şi implicarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desfiinţării institutului.