Confidenţialitate

Instanța Supremă va sesiza CCR pentru OUG 14 – actul normativ care a abrogat OUG 13

Controversele privind ordonanțele 13 și 14 revin în actualitate: judecătorii Instanței Supreme vor sesiza Curtea Constituțională.

Magistrații solicită Curții să se pronunțe pe o eventuală neconstituționalitate privind abuzul în serviciu a ordonanței 14 – actul care abrogA ordonanța 13.

Înalta Curte a admis, astfel, o cerere venită din partea avocaților care îi apără pe Alina Bica și Cătălin Teodorescu, cercetați într-un dosar privind retrocedările ilegale.

 

Avocaţii care îi reprezintă pe Alina Bica – fosta șefă DIICOT şi pe Cătălin Teodorescu au arătat, în fața judecătorilor de la Instanța Supremă,  că Ordonanţa 14 a fost adoptată fără respectarea Constituţiei.

Actul normativ abrogA OUG 13 prin care se dezincrimina infracţiunea de abuz în serviciu.

Dacă OUG 13 ar fi rămas în vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile şi abuzul în serviciu ar fi fost abrogat, adică tocmai infracţiunea de care este acuzată clienta mea”, a susţinut avocatul fostei şefe a DIICOT.

Însă procurorul DNA a insistat că, dacă ordonanța 14 este declarată neconstituțională, ar intra în vigoare automat ordonanța 13.

După deliberări de aproximativ 20 de minute, presedinta instanţei Supreme a fost de acord cu sesizarea Curții Constituţionale.


Dosarul Alinei Bica

În decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost trimisă în judecată în dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuţa Dumitrean, fosta şefa a ANRP, Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, foşti vicepreşedinţi ai instituţiei, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru. Gheorghe Stelian şi expertul evaluator Emil Nuţu au fost, de asemenea, trimişi în judecată. Celălalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din ţară.

Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.

În acest dosar a fost arestat şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP.

Ordonanţa de Urgenţă 14, prin care sunt abrogate prevederile Ordonanţei de Urgenţă 13 adoptate de Guvernul Grindeanu, de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, a fost atacată în contencios administrativ şi la Curtea de Apel Bucureşti, de către mai multe persoane condamnate, în primă instanţă, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Luiza Căzănescu şi SC Luisa Casa de Modă SRL au deschis, în 10 februarie 2017, la Curtea de Apel Bucureşti, câte două procese pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonanţei 14.

O altă sesizare vizând OUG 14 a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti, când fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, a cerut instanţei să sesizeze Curtea Constituţională în cazul ordonanţei care a abrogat ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate codurilor penale, arătând că prin acest act normativ i se încalcă dreptul la apărare. Solicitarea a fost respinsă.