Confidenţialitate

Instanța supremă admite o cale extraordinară de atac în procesul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu. Procesul va începe pe 22 noiembrie | AUDIO

Elena Udrea și Ioana Băsescu nu scapă de dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care fuseseră condamnate în primă instanță la 8, respective 5 ani de închisoare. Instanța supremă a admis calea extraordinară de atac prin care DNA a contestat decizia de încetare a procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris.

În data de 11 iulie, Înalta Curte de Casație și Justiție hotărâse încetarea procesului penal deoarece intervenise prescripția, decizia fiind definitivă.

În luna august, DNA a atacat printr-o cale extraordinară decizia instanței. Un complet de filtru de la ÎCCJ, după ce a examinat cererea DNA, a decis că ea e legal formulată, iar judecarea recursului în casaţie poate începe. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 22 noiembrie 2023.

În martie 2021, Elena Udrea  a fost condamnată de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor privind finanţarea campaniei electorale din 2009. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.

În prezent, Elena Udrea se află închisă la Penitenciarul Târgşor, unde execută o condamnare de şase ani primită în dosarul “Gala Bute”.

Colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Soacra și socrul primarului din Baia Mare au fost reținuți pentru dare de mită și complicitate la dare de mită. DNA cere arestarea lor preventivă | AUDIO