Confidenţialitate

Instanța a decis definitiv: Babele şi Sfinxul sunt pe raza comunei dâmboviţene Moroeni. Update: Reacția Prefecturii Prahova

Monumentele naturale Babele și Sfinxul din munții Bucegi se află pe teritoriul județului Dâmbovița, și nu în Prahova. Cu alte cuvinte, aparțin comunei dâmbovițene Moroeni și nu orașului Bușteni, așa au decis judecătorii Curții de Apel Pitești, la finalul unui proces care a durat 7 ani.

Judecătorii s-au pronunţat definitiv în disputa privind apartenenţa teritorială a Babelor şi Sfinxului, monumente naturale din Munţii Bucegi.

Conform Curţii de Apel Piteşti, acestea se află pe raza comunei dâmboviţene Moroeni.

Autoritățile prahovene au pierdut procesul, care s-a întins pe durata a 7 ani.

Șeful Consiliului Judeţean Dâmboviţa a salutat verdictul.

“Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris Corneliu Ştefan pe Facebook.

Anul trecut, Prefectura Prahova transmitea că apartenența celor două monumente naturale – Sfinxul și Babele – la domeniul public al orașului Bușteni – a fost stabilită printr-o hotărâre de Guvern din anul 2001.

Aum, Prefectura Prahova spune că Babele și Sfinxul sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni:

„Dosarul soluționat de Curtea de Apel Pitești nr. 4994/120/2015* vizează delimitarea teritorială dintre cele două localități, orașul Bușteni și comuna Moroieni, respectiv dintre cele două județe, Prahova și Dâmbovița, și nu dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul și Babele.

Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu modifică ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, prin care se atestă apartenența celor două monumente naturale – Babele și Sfinxul la domeniul public al orașului Bușteni (Hotărârea de Guvern fiind în vigoare la acest moment).

Prin urmare, dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul și Babele nu a fost în nici un caz stabilit în favoarea comunei Moroieni. Delimitarea dintre cele două localități și, respectiv județe nu afectează în nici un fel drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal.”

FOTO: Pixabay