Confidenţialitate

Instalarea unor noi capabilități militare la baza Deveselu, pusă sub semnul întrebării

Instalarea de noi capabilități la sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu este pusă sub semnul întrebării.

Senatorii americani au eliminat din proiectul de buget pe anul viitor articolul care prevedea acest lucru, potrivit jurnaliștilor de la profit.ro.

În vară, Casa Albă transmitea oficial, pe acest subiect, că eficiența acestor noi capabilități nu a fost încă dovedită.

Întrebat despre acest lucru, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a evitat să dea un răspuns concret.

 

În prima variantă a proiectului de buget al Pentagonului – avizat pozitiv de Camera Reprezentanților – se vorbea de accelerarea instalării de noi capabilități la baza militară de la Deveselu.

Acestea ar fi urmat să fie instalate în cel mult 1 an de la aprobarea bugetului.

Articolul a fost însă, eliminat, din proiectul de buget de către Senat luna trecută.  Prevederea nu se mai regăsește, așadar,  în ultima variantă a draftului de act normativ.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a fost întrebat de jurnaliștii Hotnews dacă în interiorul Alianței Nord-Atlantice există discuții privind suplimentarea capabilităților antirachetă de la Deveselu.

”Nu pot intra in detalii operationale. Pot spune, doar, ca sistemul de aparare antiracheta este doar o parte din mecanismele noastre de raspuns. Afem mecanisme puternice de descurajare in cadrul NATO, iar NATO este mereu pregatita sa-i apere si sa-i protejeze pe aliati impotriva oricarei amenintari potentiale, a spus Jens Stoltenberg.

Să mai spunem că în bugetul de apărare al Statelor Unite pe anul viitor a fost menținută alocarea a aproape 3 milioane de dolari pentru baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii.

După votul din Senat, proiectul de buget pe 2018 al Pentagonului așteaptă promulgarea din partea președintelui Trump.