Confidenţialitate

Inspectori ai M. Sănătății: La Spitalul Județean Ilfov, dezinfectarea instrumentarului este precară

Un  nou  raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății acuză că la Spitalul Județean Ilfov,  pacienții sunt puși în pericol. Este vorba în special de femeile care ajung la secțiile de obstetrică-ginecologie și de bebelușii de la neonatologie.

În document, publicat parțial astăzi, de blogul tolo.ro, inspectorii spun că au găsit instrumentar medical în găleți cu dezinfectatant depozitate pe jos, echipamente sterile plimbate prin același loc cu cele contaminate și personal care nu respectă protocoalele elementare de igienă.

În raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății,  inspectorii arată că în momentul efectuării inspecției, în cadrul secţiei ginecologie, în spaţiul destinat tratamentului, a fost identificată o găleată în care erau imersate în dezinfectant, peste 20 valve utilizate.

Valvele sunt niște instrumente pe care medicii ginecologi le folosesc pentru a ajunge în vaginul pacientelor.

Nimeni nu a putut spune de cât timp erau ustensilele acolo.

“Nu se cunosc protocoale existente pentru decontaminarea  instrumentarului”, arată inspectorii.

Alte concluzii din raport, care se referă la situația infecțiilor intraspitalicești:

-”Nu există evidențe a germenului etiologic identificat (identificare şi antibiograma) rezultatul bacteriologic asumat de medicul bacteriolog. (…) Acest fapt conduce la imposibilitatea implementării măsurilor de control a transmiterii intraspitalicesti pentru germenii izolaţi ca etiologie în IAAM (n.r. infecții asociate actului medical)”

-”Totodată supravegherea epidemiologică, investigarea şi diagnosticul IAAM, în timp real, nu se pot desfăşura pentru siguranţă pacientului”

-”Pacienții cu infecții au fost tratați cu antibiotice neținându-se cont de sensibilitatea sau rezistența tulpinii etiologie corelată cu IAAM, conduită de supraveghere epidemiologică și terapeutică obligatorie”.

Jurnalistul Cătălin Tolontan spune că și bebelușii sunt expuși acelorași riscuri ca și mamele.

”Pe secția de Neonatologie dezinfecţia de nivel înalt se face în găleţi care, la momentul controlului, conţineau soluţie Steril C şi Sterox, nu exista protocol de lucru şi personalul nu cunoaşte concentraţiile soluţiilor utilizate pentru dezinfecţie şi timpii de acţiune”, mai scriu inspectorii Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Spitalul Ilfov este condus de medicul Patricia Delia Ene și se află în administrarea Consiliului Județean.

Preşedintele Marian Petrache declară la Europa FM că i-a cerut managerului să ia măsuri, deși crede că la mijloc este vorba despre interese depre care nu vrea însă să vorbească.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.