Inspectia Judiciara – Victor Ponta a afectat independenta justitiei. Observatii si in cazul lui Traian Basescu si Monica Macovei

Victor Ponta a afectat independența justiției atunci când a spus despre Klaus Iohannis că va fi declarat incompatibil.

Victor Ponta a afectat independența justiției atunci când a spus despre Klaus Iohannis că va fi declarat incompatibil.

Așa a decis marti Inspecția Judiciară .

Premierul făcea aceste declarații pe 27 octombrie, în timpul campaniei electorale – la scurt timp după ce Înalta Curta amânA o ședință pe această temă și stabilea un nou termen.

# Pe de altă parte, Inspecția Judiciară s-a pronunțat și în legătură cu declarațiile publice ale lui Traian Băsescu, referitoare la dosarul Microsoft.

În cazul președintelui în exercițiu, Inspecția a stabilit că spusele sale NU au afectat independența justiției, întrucât ele pot fi încadrate în limitele discursului public.

Traian Băsescu a vorbit de mai multe ori, în emisiuni televizate sau în conferințe de presă, despre dosarele Microsoft și EADS.

Inspecţia Judiciară s-a pronunțat și în cazul Monicăi Macovei – conform cărora premierul Victor Ponta ar fi pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti.

În acest caz, declarațiile europarlamentarului au afectat independența anchetatorilor.

Să mai spunem că cei trei politicieni nu riscă nicio sancțiune după aceste decizii, întrucât observațiile Inspecției Judiciare nu au consecințe juridice.