Inspectia Judiciara verifica declaratiile premierului privind retrocedarea operei lui Constantin Brancusi

Premierul Victor Ponta a spus că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greșită în cazul operei lui Constantin Brâncuși – ‘Cumințenia Pământului’

Inspecţia Judiciară din cadrul CSM face verificări, după ce premierul a declarat că decizia instanţei privind retrocedarea operei lui Constantin Brâncuşi ‘Cuminţenia Pământului’ a fost una greșită.

Se va stabili dacă, prin aceste afirmaţii, a fost încălcată independenţa justiţiei.

Premierul Victor Ponta spunea în urmă cu două zile că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greșită în cazul operei lui Constantin Brâncuși – ‘Cumințenia Pământului’, singura operă a sculptorului rămasă în România și evaluată la 20 de milioane de euro.

Potrivit premierului, opera a fost retrocedată, deși la dosar erau toate actele necesare care atestă că statul era proprietar legal. Victor Ponta a mai spus că pentru a nu fi vândută statul ar trebui să plătească acum suma de 20 de milioane de euro.

Șeful Guvernului îi ceruse ministrului Justiţiei să sesizeze CSM, precizând că acel judecător ar trebui să plătească.

Astăzi Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a anunțat că va verifica dacă declarațiile lui Victor Ponta afectează independența justiției.

Ministerul Culturii a fost mandatat recent de Guvern să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii ‘Cuminţenia Pământului’, statul având dreptul de preemţiune.