Confidenţialitate

INSP: Salariul net a crescut cu 6,8 %. Cu o inflație de aproape 8%, mărirea n-a mai fost resimțită | AUDIO

Date noi de la Institutul Național de Statistică: salariile nete au crescut în luna noiembrie cu 6,8 procente, comparativ cu aceeași lună din 2020. Vestea proastă este că această creștere, în realitate, nu a existat: inflația de aproape 8% a anulat majorarea veniturilor.

În luna noiembrie a anului care tocmai s-a încheiat, salariul mediu net a fost de 3.645 de lei, în creștere făță de luna precedentă cu 100 de lei, arată datele Institutului Național de Statistică.

Cele mai mari creșteri de salarii au fost în silvicultură, fabricarea automobilelor, în fabricile de mase plastice și în cele unde se asamblează produse electronice, cu procente cuprinse între 5 și 29%.

Chiar dacă salariile au crescut, pe hârtie, cu aproape 6,8% într-un interval de 12 luni, noimebrie 2020 și noiembrie 2021, a crescut și inflația, adică prețurile au fost mai mari iar puterea de cumpărare a fost la fel, chiar mai scăzută.

Inflația a fost în noiembrie de 7,8%.

Analistul economic Adrian Bența: „Probabil în acest moment sunt milioane de cetățeni români plătiți cu salariul minim pe economie. Nu vorbim de zona gri sau zona neagră, când aceste salarii sunt folosite doar pentru a face niște economii la taxele de plată, dar în momentul în care au crescut aceste cheltuieli cu salariul minim, cu utilitățile, cu transportul toate acestea se vor reflecta în prețuri mai mari. Prin urmare, cetățeanul de rând ce poate să mai facă? Ori să-și mai găsească o altă sursă de venituri, ceea ce ar fi recomandat, ori mai strânge cureaua și reduce din cheltuielile pe care poate să le reducă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În continuare, cele mai mari salarii sunt în în IT, cu o medie de 9.000 de lei net, iar cele mai mici în industria de hoteluri și restaurante.

Autor: Mihai Bucureșteanu

Citește și: Cei mai mulți bani din venitul unei familii se duc pe mâncare, plata utilităților și a taxelor, arată o analiză a INS | AUDIO